Делото за смъртта на Джордж Флойд навлезе в ключовата си фаза с шокиращо видео

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кадри на предела на търпимото – така започна днес в Минеаполис съдебното заседание от процеса срещу белия полицай Дерек Шовин, обвинен, че с полицейска хватка е задушил цветнокожия Джордж Флойд по време на арест през май миналата година. Смъртта на Флойд породи масови протести в САЩ и на много други места по света, предадоха световните агенции.

В началото на съдебното заседание днес при представяне на аргументацията си обвинението показа видео, от което се вижда мъчението на Флойд. Видеото е направено от минувачка. На кадрите, обиколили света, се вижда Флойд, който се задъхва и умолява: “Не мога да дишам”, преди да изпадне в безсъзнание. От кадрите става ясно, че минувачи на няколко пъти са призовали Шовин да пусне Флойд, а една жена, която впоследствие се оказва пожарникарка, вика на Шовин да измери пулса на Флойд.

Прокурорът Джери Блекуел припомни, че кадрите породиха протести в САЩ, Азия, Европа и на други места, но въпреки тази мобилизация, процесът срещу Шовин не е процес срещу полицията или полицейските методи. Според прокурора полицията върши трудна работа и понякога трябва да взима решения за частица от секундата. “Но в случая с Флойд нещата не са стояли така и сцената е продължила 479 секунди, което не е частица от секундата”, подчерта Блекуел. “Дерек Шовин е изневерил на полицейската си клетва и е прибягнал до прекомерна и неразумна сила срещу над четиридесетгодишния цветнокож”, заяви Блекуел и каза, че в съда ще се докаже, че Шовин далеч не е невинен.

Точно преди началото на съдебното заседание семейството на Флойд подчерта от своя страна историческото измерение на този процес. “Това е референдум за пътя, изминат от Америка в търсене на равенство и на справедливост за всички”, каза адвокатът на семейство Флойд – Лен Кръмп.

“Шовин е на скамейката на обвиняемите, но цяла Америка е замесена в този процес”, пък каза пастор Ал Шарптън, активист по гражданските права, който с близките на Флойд коленичи и запази мълчание в продължение на девет минути – колкото е продължило мъчението на Флойд.

Дерек Шовин, който е на 45 години и който е работил 19 години в полицията на Минеаполис, е обвинен в непредумишлено убийство. Той е пуснат под гаранция и досега присъстваше на всички съдебни заседания от началото на процеса срещу него на 9 март. През изминалите три седмици бяха избрани съдебните заседатели. Сега обвинението и защитата имат от три до четири седмици, за да се опитат да убедят съдебните заседатели в тезата си. Присъдата се очаква в края на април или началото на май.

В съдебната зала няма зрители заради пандемията. Но заседанията се излъчват пряко по телевизията и много американци ги гледат.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар