Делото Football Leaks приключи, решението на съда се очаква през април

Делото Football Leaks приключи, решението на съда се очаква през април

България, Свят, Спорт
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Футболните фенове, обезателно, са запознати със случая на Руи Пинто и двегодишното дело срещу него и “Football Leaks”. Португалецът на 34 години беше обвинен в хакерство и опит за изнудване, актове, от които пострадаха както спортни клубове. Делото приключи в понеделник, а решението на съда може да се очаква на 28-ми април.

Въпреки, че дълго време Пинто твърдеше, че е имал информатори, а не е бил той самият хакер, тази информация вече не кореспондира с финалното му изявление. На последния съдебен процес, подсъдимият признае следното:

“Напълно съм наясно, че съм извършил противозаконни дейности.”

“Football Leaks” и изтеклата документация причини на много футболни клубове главоболия. Бяха разкрити нечестни практики в спортните среди, които включваха имената на известни спортисти и популярни клубове. Това доведе до данъчни корекции и даде старта на съдебни дела в няколко европейски държави. Също така, потърпевши бяха, до някъде, и лицензирани букмейкъри в България и в целия свят.

Нека си припомним и обвинения, които бяха отправени към Пинто. Той е съден за 89 хакерски опита. Те са срещу инвестиционен фонд Doyen Sports, Sporting Lisbon, Португалската футболна асоциация, адвокатска кантора и магистрати от Главната прокуратура на Републиката.

Също така, няма как да пропуснем и обвинението за опит за изнудване. Пинто се е опитал да изнудва Нелио Лукас, собственика на Doyen, който е базиран в Малта и е контролиран от семейство казахстанско-турски олигарси. Според обвиненията, Пинто е поискал между 500 000 е 1 000 000 евро, за да не публикува компрометиращи документи в Интернет.

През 2015 г. Пинто предостави изтекла информация, под формата на документи, която беше публикувана в германското списание ‘Der Spiegel’ и други европейски медии. Съдържанието на изтеклите документи отключи криминални разследвания в много държави, включително във Великобритания и Франция.

Позицията на защитата, в лицето на адвоката на Пинто – Франсиско Тейшейра да Мота, е че Руи подава сигнали, но не е компютърен престъпник. Адвокатът подчерта, че клиентът му не е получил и “пени” за своята дейност.

В разрез с горното твърдение, Пинто, все пак, призна, че е хакнал Doyen Sports, като твърди, че съжалява за постъпката си. Това принуди адвокатът му да не пледира оправдателна присъда, а условна такава.

Въпреки това, прокурорът не припозна Пинто като човек, който само е разпространявал информация. Призова за присъда, без да уточнява дали тя ще включва лишаване от свобода.

Нека си припомним и хронологията на събитията. Пинто вече прекара повече от година в ареста, който последва ареста му в Унгария през 2019 г. След това той се съгласи да сътрудничи на органите на реда по други случаи, като се превърна, както в обвиняем, така и в защитен свидетел.

Пинто седи и за “Luand Leaks”, което беше публикувано през януари 2020 г. Изтеглите документи, лична кореспонденция и графики обвиниха анголската бизнесдама – Изабел душ Сантуш, дъщеря на бившия президент Жозе Едуарду душ Сантуш, за натрупване на състояние чрез нечестна дейност, което възлиза на почти 2 милиарда евро. Богатството на душ Сантуш, според самите участници, е благодарение на големи инвестиции в някои от най-големите анголски индустрии.

Очакваме крайното решение и дали присъдата на Пинто ще включва затвор, но това ще разберем чак през месец април, когато съдът ще произнесе крайното си решение по делото на португалеца Руи Пинто.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар