Дело от сагата „Топлофикация“ 12 г. виси на първа инстанция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 3 септември станаха 12 години откакто прокуратурата внесе в съда делото за пране на 10 млн. лв. от данъчни престъпления срещу бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров. От 2009 г. досега този процес виси пред първата инстанция – Софийския градски съд. Докладчик по него е съдия Петя Крънчева. По това дело Димитров бе подсъдим заедно с майка си, но тя почина и не дочака да чуе присъда.

Димитров бе шумно арестуван през 2006 г. Той бе осъден на три инстанции единствено по делото за безстопанственост и вече излежа тази присъда. През 2018 г. Димитров беше окончателно оправдан за валутни престъпления. Миналия септември на втора инстанция апелативният съд го оправда и за присвояване на 4,5 млн. лева от „Топлофикация“. Поредното заседание по това дело е насрочено за 20 февруари, показва справка в съдебните регистри.

През тази година обаче започва да изтича давността по това дело. Давността за пране на пари е 22 години и половина, но тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 – 2006 г., преследването на най-старите престъпления започва да се погасява по давност тази година.

Дори Крънчева да чете присъда на 20 октомври, после ще трябва да пише мотиви. Това в най-добрия случай ще отнеме поне 2 месеца. След това казусът ще мине през още две инстанции.

От Софийския градски съд обясниха пред „Сега“, че делото е внесено със 731 тома доказателства. Съдът е заседавал 89 пъти. „Откритите съдебни заседания са провеждани ритмично по 8 и повече пъти годишно, без съдебната ваканция и полагаемите отпуски. Здравословни проблеми на съдебните заседатели и ангажименти на защитата са ставали повод в две години да има и по 6-7 заседания годишно“, допълва съдът.

Друга причина за забавянето са многото съдебни поръчки за оказване на правна помощ и над 30-те експертизи. „Последната комплексна съдебно-банково-данъчна-счетоводно-икомонимеска експертиза е назначена на 5.11.2019 г. по искане на защитата на Валентин Димитров и с поставен допълнителен въпрос от прокурора. Тя е изготвена и депозирана в съда на 10.02.2021 г., но не в цялост. Едва на 22.03.2021 г. вещите лица са внесли допълнени към нея и е изслушана в съдебно заседание“, допълва съдът.

Димитров е бил представляван последователно от двама упълномощени от него защитници и от трима служебни адвокати. Всеки от тях е искал време да се запознае с обемните материали по делото. „Съдебни заседания са били отлагани и заради сериозно влошено здравословно състояние на съдебен заседател, в присъствието, на който е даден ход на делото. Последните заседания пък не са се провели заради операция на защитника на подсъдимия, който е внесъл молба в съда, че възстановяването му вероятно ще трае 3-6 месеца“, обяснява съдът.

На 20 октомври предстои да се разгледа искане за отмяна на наложените по делото обезпечения, както и да се предявят веществени доказателства. След произнасянето на съда и ако няма искания от страните, би трябвало да се пристъпи към пледоарии.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар