Делта и Омикрон мутираха в Делтакрон в Кипър

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Кипър е открит нов вариант на коронавируса. Той е наречен Делтакрон, тъй като е комбинация от съществуващите Делта и Омикрон. Според здравното министерство на страната няма място за безпокойство, предава БНР.

Новият вариант е идентифициран в Лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на Университета на Кипър, съобщи нейният ръководител проф. д-р Леонтиос Кострикис.

До края на декември в нея са извършени задълбочени генетични анализи на 1377 проби, в 25 от които е открит новият вариант.

Той се базира на генетичния фон на варианта Делта, като съдържа и генетични мутации на Омикрон, затова е наречен от учените Делтакрон (Deltacron).

„По-често се среща при хоспитализирани с коронавирус пациенти“, посочи проф. Кострикис.

Резултатите са част от епидемиологично проучване за откриване на варианти на коронавируса в Кипър, провеждано от Министерството на здравеопазването в сътрудничество с Университета на Кипър и биотехнологична компания.

„Новият вариант не е повод за притеснение, тъй като е комбинация от две мутации, които вече съществуват в страната“, подчерта здравният министър Михалис Хаджипанделас.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар