Делта плюс бързо ни превзема, само за седмица 3,5% от пробите са от новия вариант

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, а седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се разпространява с 10-15% по-лесно и очакванията са случаите да се увеличат. Няма описани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля ваксините, Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

„Положението е под контрол, сериозно е, но в последните 5 дни има намаление в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, вече е 1,2“, добави проф. Христова.

Тя е категорична, че „зеленият сертификат“ действа. След въвеждането на „зеления сертификат“ у нас все по-често се повдига въпросът такъв да се издава и на хора, които са преболедували и имат антитела.

„В момента заседават експертни съвети и е въпрос на дни да се проведе дебат по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат признати за „зелен сертификат“. Но това ще става при определи нива на неутрализиращите антитела. За нас темата е актуална, защото голяма част от хората са извън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват официално“, заяви директорът на НЦЗПБ.

Тя очерта като основен дебат през следващите дни определянето на праг, при който да се признават антителата – колко пъти над нормата при неутрализиращите или какъв процент на инхибиция ще се въведе.

При много ваксинирани в началото на годината защитата започва да намалява и проф. Христова препоръчва поставянето на бустерна доза.

„Сега е моментът за бустерната доза, предвид че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, различна от първите поставени. Към момента е разрешена тази на „Пфайзер“ за трета доза, но и на „Модерна“ вече има разрешение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високоефективни. Изследванията показват, че има много високо покачване и на клетъчния имунен отговор“, разясни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ добави, че няма групи хора със заболявания, при които ваксините да са противопоказни.

„Противопоказанията са само за хората с алергии към някоя съставка на ваксината, но те могат да приемат медикаменти няколко дни преди имунизацията, за да нямат проблем. При пациенти с онкозаболявания има опасност да няма достатъчно добър отговор към ваксината, но не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни заболявания е задължително да се ваксинират, защото могат по-лесно да се разболеят и да прекарат коронавируса по-тежко“, разясни експертът.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар