Делфини формират огромни съюзи | IT.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ожесточената конкуренция за женски индивиди принуждава мъжките бутилконоси делфини да формират групи за взаимопомощ на различни нива, вариращи от малки „приятелски компании“ до съюзи, включващи десетки индивиди, предават ЮПИ и БТА, позовавайки се на публикация в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Една от тайните на човешкия еволюционен успех се крие в уникалната способност за сътрудничество. Хората създават най-големите несвързани от роднинство общности – от приятели до цели нации, за да работят заедно за взаимна изгода. От тази гледна точка единствените животни, способни да съперничат на човека, са бутилконосите делфини (афала, афалина) – създания с изключително развити социални умения, които им позволяват дори да усвояват ловни техники едни от други, а не само от родителите си.Изследване на еколози от университета на Флорида показва, че мъжките бутилконоси делфини формират кооперативни групи на няколко нива – от малка „компания“ до цял съюз от десетки индивиди.


Поведенческият еколог Ричард Конър и колегите му са изследвали бутилконосите делфини, обитаващи залива Шарк край северозападното крайбрежие на Австралия. Учените са проследили поведението на над 200 мъжки екземпляра, като като са записвали с кого и колко време прекарват те. Натрупаната през годините информация показва, че животните образуват общност на различни нива, която им позволява да се конкурират успешно за женски.

Групите от по-ниско ниво се състоят от два до четири делфина, които могат да се обединят в съюзи до 14 мъжки, за да прогонят конкурентите. Те от своя страна формират общности от трето ниво – съюзи, които включват десетки екземпляри. Според учените това са най-многочислените от всички известни в природата несвързани от роднинство групи, които си сътрудничат, без да се брои човекът.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар