Делян Добрев реагира на разследване на АКФ за вила на майка му: Толкова ли ниско паднахте

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Златка Добрева, майка на Делян Добрев, строи незаконно къща край Брацигово – това се твърди в разследване на организацията “Антикорупционен фонд” (АКФ), на което депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър реагира с думите “толкова ли ниско паднахте да се занимавате с междусъседски спор за 60 квадрата вила”. 

В разследването се казва, че през 2019 г. Златка Добрева си е купила стара дървена къща с площ от 30 кв. м. в местността Атолука близо до пазарджишкото село Равногор. Постройката е разрушена, но собственичката поискала от община Брацигово виза за проектиране на пристрояване и надстрояване.

Право на строеж било учредено на следващата година, а през лятото на 2021 г. ДНСК сигнализирала окръжния прокурор на Пазарджик за случващото се в Брацигово, но разследване не било образувано. Строителството на нова къща започнало през есента на 2023 г., а в началото на февруари 2024 г. строителният контрол указал на кмета на Брацигово да спре строителството. Според АКФ обаче строителството продължава. 

Получава се така, че има построена сграда без никакви строителни книжа. Сградата е построена много близо до съседни сгради, няма отстояния. Спорът е изключително прост. Няма как да е законно разрешение за строеж, за пристрояване и надстрояване на несъществуваща сграда. Това незаконно строителство няма начин да бъде узаконено. Същото следва да бъде премахнато“, обяснява правният експерт в АКФ Лора Георгиева. 

Визата за проектиране и разрешението за строеж на Добрева били оспорени в съда, а делата – още висящи. Имало и проверки на строителния контрол в Пазарджик, които установили незаконно строителство. На кмета на Брацигово – Надежда Казакова, пък било разпоредено да запечата обекта и да спре работата там, но според Антикорупционния фонд това все още не е станало. От организацията посочват и че все още очакват нейната позиция по темата. 

Самият Делян Добрев реагира на разследването с публикация във Facebook, като попита “толкова ли ниско паднахте да се занимавате с междусъседски спор за 60 квадрата вила? Или просто станахте една поръчкова организация?”. 

Той упреква АКФ, че се занимават със строежа на майка му, вместо със скандала с партийната централа на “Продължаваме промяната” на ул. “Чаталджа”. Причината според него е, че финансовият министър Асен Василев е назначил сестрата на Николай Стайков – журналист и основател на АКФ (Искра Стайкова) “без конкурс в “независимата” КЕВР по време на “независимия” ѝ председател Станислав Тодоров.” 

“Назначена е на много хиляди левове заплата и е настанена безплатно в държавно жилище. Та, който назначава, той поръчва музиката”, заключава Добрев. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар