Делян Пеевски: Този парламент е изчерпан, необходими са бързи предсрочни избори

Делян Пеевски: Този парламент е изчерпан, необходими са бързи предсрочни избори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство”, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията. “Необходими са бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство”, допълва той.

Мария Габриел: Отстъпихме за всичко, но поискаха и МВР. Казваме

“ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната”, пише Делян Пеевски. “Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС”, пише още той. От ДПС обясняват, че са разбрали от пресконференцията на ГЕРБ-СДС, че, независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента, допълва БТА.

От Движението заявяват, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. “Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии, и конкретно “Възраждане”, биха били абсолютно безпринципни”, се казва още в съобщението.

“Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими”, пише Делян Пеевски.

“За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство”, заяви още лидерът на Движението.

Пеевски благодари на колегите, с които за тези девет месеца са успели да направят най-важното – да върнат властта в парламента, да направят промените в Конституцията, да утвърдят евроатлантическата позиция на България и да се включат активно в помощта за Украйна.

Според Пеевски тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията.

По-рано днес предложената за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви на пресконференция, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за премиер. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат, стана известно от думите на Габриел.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар