Демонстранти в Белгия дефилираха в защита на Джулиан Асанж

Демонстранти в Белгия дефилираха в защита на Джулиан Асанж

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици протестиращи излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асанж, съобщи Нова телевизия, като се позова на информационна агенция Belga.

Демонстрантите призоваха Великобритания да се откаже от решението си да екстрадира Асанж в Съединените щати, където той може да бъде осъден на 175 години затвор. Съд в Лондон издаде заповедта за екстрадирането на Асанж в САЩ.“Това, което се случва с Джулиан Асанж, е атака срещу свободата на пресата”, заяви Мари-Франс Депре от Комитета “Свободен Асанж” в Белгия.


Асанж е издирван в САЩ за изтичане на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Американските власти го смятат за отговорен и за смъртта на информатори на въоръжените сили на САЩ.

“Искаме да окажем натиск върху Европейския съюз и европейските държави да предприемат действия в подкрепа на Джулиан Асанж”, каза Депре.

Тя твърди, че ако президентът на САЩ Джо Байдън е искрен, когато казва, че иска да защитава свободата на печата, трябва да спре делото срещу Асанж.

“Ако журналисти като Джулиан Асандж изтъкват злоупотреби, на съд трябва да бъдат дадени злоупотребите, а не журналистите”, подчерта тя.

Преди дни съдът в Уестминстър, Лондон, издаде заповед за екстрадирането на основателя на “Уиклийкс” Джулиан Асанж в САЩ.

Сега делото за екстрадирането на австралиеца в САЩ ще бъде водено от британския вътрешен министър Прити Пател. Защитата на Асанж обаче все още има възможност да обжалва пред Върховния съд в Лондон, ако министърът реши да го екстрадира.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар