Деница Златева: „Булгаргаз“ още не е влязъл в търговски преговори с „Газпром“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На този етап „Булгаргаз“ не участва в преговори за подновяване на доставките на синьо гориво от „Газпром“, каза по бТВ изпълнителният директор на държавното дружество Деница Златева.

„Ако се стигне до договореност, естествено „Булгаргаз“, като страна по договора, ще влезе в тези преговори“, добави тя и направи уговорката, че ще говори по темата твърде обрано именно по тази причина.„Аз като изпълнителен директор, ние ще се включим в момента, когато разговорите започнат между двете търговски дружества. На този етап не сме влезли в търговски преговори, нека така да го кажа“, заяви Златева в отговор на въпрос за преговорите и на колко високо ниво се водят. 


Златева направи уточнението, че предмет на преговорите ще бъдат, както промяната в начина на плащане, така и количествата, така и евентуалното разсрочване не неизползвания газ за зимните месеци догодина. Но подчерта, че става въпрос само за изпълнение на стария договор, не и за подписване на нов.

Разглеждаме всякакви варианти на доставка на газ, което би гарантирало приемлива цена и сигурност на доставките, увери Златева.

„Съвсем скоро предстоят търговете за тръбен и втечнен газ. Ще участваме през октомври за слотове в Ревитуса, така че който и да дойде след нас, да бъде достатъчно спокоен и сигурен за доставките“, успокои тя.

„Нашето окончателно предложение е за 353,63 лева на мегаватчас. В момента тече заседание на КЕВР и очакваме решение дали регулаторът ще потвърди тази цена. Но цената ще бъде в този диапазон, който като ръст е с около 18% в сравнение с цената от август. Надявам се, че цената през октомври ще намалее“, заяви още изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Златева посочи, че основната цел трябва да бъде влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция, което ще даде „глътка въздух“ на всички, най-вече на бизнеса.

„Надявам се този месец да бъде последният, в който отбелязваме толкова висок ръст на цените“, изрази надежда изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

В отговор на въпроса защо е приела да стане директор на „Булгаргаз“, Деница Златева каза: „Аз от 2020 работя в „Булгаргаз“ – приех, защото познавам дружеството, познавам екипа“.

В коментар на критиките на нейни съпартийци от БСП, като Таско Ерменков и други, че не е подходяща за поста, Златева посъветва да се фокусират в изборите и представянето на социалистическата партия.

„Ще игнорирам тези изказвания, бих ги посъветвала да се фокусират в предизборната кампания. По-малко да политизираме тази тема“, призова Деница Златева.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар