Деница Златева защити уволнения шеф на НДК – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият служебен вицепремиер и министър за европредседателството Деница Златева от БСП защити уволнения директор на НДК Мирослав Боршош. Тя отхвърли мотива на наследничката си на поста Лиляна Павлова, че Боршош е взимал еднолични решения за ремонта на НДК.

“Всички дейности, свързани с преустройството, модернизацията и адаптацията на сградата на НДК за нуждите на председателството на Съвета на ЕС, са определяни и обсъждани в много широк формат”, коментира по БНР социалистката.

Тя увери, че “не е имало еднолични решения – нито нейни като принципал на дружеството и ресорен вицепремиер, а още по-малко на изпълнителния директор или на висшия мениджмънт на НДК”.

Като мотиви за отстраняването на Боршош настоящият министър по председателството посочи “системно неизпълнение на указанията и поставяне под съмнение на доброто управление на дружеството”. Днес дори тя обвини бившия шеф на НДК, че откакто е на поста, дворецът е на загуба с 9 млн. лв.

От своя страна в социалните мрежи бившият вече директор коментира, че “отказва да подписва нови обществени поръчки и говори за поставяне на условия, които не отговарят на правилата и закона”.

“Подготовката на едно председателство не става само от ресорния министър – бил той вицепремиер или министър, както е в случая, или само от изпълнителния директор. Зад тях стоят изключително много хора, които работят”, подчерта пък Златева. 

Според нея много е важно да се успокои ситуацията. “Нека да оставим, ако има наистина сигнали и проверки, ресорните и компетентните органи да си свършат работата, така че екипите да имат спокойствието да могат да подготвят председателството”, призова бившият вицепремиер за европредседателството, която коментира и своята работа в рамките на служебния кабинет “Герджиков”, пруедаде news.bg.

“Аз наследих от вицепремиера Томислав Дончев и от вицепремиера Румяна Бъчварова две работни групи – едната е Междуведомствената работна група за НДК, която е приела обхвата и техническото задание за бъдещите строително-ремонтни дейности, а другата – съответно групата “Сигурност”, с която работихме много активно по допълнителните изисквания за сигурността на НДК”, заяви тя.

“Ние не сме се занимавали с увеличение на капитала или възлагане на други допълнителни дейности по вече действащи обществени поръчки. Нашата основна задача беше в едно тясно сътрудничество с всички институции да финализираме допълнителни изисквания, защото обхватът на ремонта на НДК от 2016 г. е правен на базата на идеен, а не на технически проект”, подчерта Златева.

По-думите ѝ това е така, защото в предишното правителство на Бойко Борисов се е взело решение обществената поръчка, техническото задание, да бъде правено на базата на идеен проект.

“Тъй като технически проект не е бил правен, това наложи в рамките на три месеца и със строители, и с възложители, и с всички други институции да обсъдим и приемем необходимите допълнителни дейности. По този начин се отговаря на изискванията за провеждане на събития от председателството”, обясни бившата служебна вицепремиерка.

“Обхватът, предложен от строителите и работната група, е по-голям, отколкото средствата, които са отпуснати”, добави Златева.

“Ако наистина има разлика между докладите на Междуведомствената работна група като обхват на дейностите и стойностите, то би трябвало сега пак Междуведомствената работна група – защото това не е еднолично решение на принципала или на изпълнителния директор, да определят при по-малките финансови средства, които са отпуснати на НДК спрямо исканите от Междуведомствената работна група какво точно да възложи – дали да правят допълнително стълбища, дали тавани, дали ВиК. Това е отговорност на всички страни по отношение на ремонта на сградата за нуждите на председателството”, каза още Златева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар