Деница Златева: Очаква се увеличение с около 17% на цената на природния газ за септември

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което беше обсъден доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия

По думите й това е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август.Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.


„Затова ще внесем нова цена за септември. Тя ще е по малка от този индекс. Тоест очакваме увеличението да е по-високо. Работим за по-конкурентна цена за октомври, с оглед на пускането на интерконектора и азерския газ и прогнозиране на цена по-ниска от тази през август“, добави Деница Златева, цитирана от БТА.

Заявлението на „Булгаргаз“ от 11 август бе за поскъпване на синьото гориво с 6% или 315 лева за мегаватчаса.

На въпрос докъде са стигнали разговорите с „Газпром“, Златева отговори, че „Булгаргаз“ като страна по договора го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден. Тя поясни, че разговорите, които се водят към момента, са на политическо ниво и общественият доставчик на този етап изпълнява само сега съществуващия договор с изпращане на заявки.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ изтъкна, че нужните количества газ за септември са осигурени.

В микса за октомври са включени договорените количества азерски газ, два частични карга втечнен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на „Газов хъб Балкан“ на „изключително конкурентна цена“ от доставчика, който е спечелил този търг, уточни Златева.

През октомври са включени общите месечни количества по договор с азерския доставчик, има и осигурен цял танкер с втечнен газ, както и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на „Газов хъб Балкан“, който предстои да се състои.

„Там очакваме наистина конкурентна цена, защото последните два търга показаха, че ценовите оферти, които получаваме при открити процедури на „Газов хъб Балкан“, са в пъти по-добри, отколкото предварително сключени договори за други алтернативни доставчици“, заяви още Златева.

За доставките за ноември се обсъжда в „Булгаргаз“ как да бъдат структурирани търговете – дали да бъдат месечни или за по-дълъг период.

„Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на месец април. В началото на месец октомври ще сме готови и ще пуснем съответните процедури“, подчерта Златева. Тя увери, че „Булгаргаз“ ще осигури нужните доставки.

На база на предварителните разчети, ако започнат навреме доставките на азерски газ по интерконектора с Гърция, България ще се възползва по договорените цени по дългосрочния договор с този доставчик, и по предварителни разчети цените ще бъдат по-ниски от обявените за септември, добави изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

През септември ще нагнетим 50% в хранилището в Чирен„, каза още Деница Златева.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ключова роля за цената на газа е борсовият индекс.

„Ако той се беше запазил на нива от август, изчисленията показаха, че може да се намали цената през септември. За съжаление, спирането на газ по Северен поток изстреля индекса над 300 евро за мегаватчас. Усилията в България за овладяване цената са функция от международните пазари“, допълни Иван Иванов.

Според него се наблюдава забавяне на пълненето на Чирен.

От „Булгаргаз“ заявиха, че максимално възможно нагнетяват, а шефът на КЕВР подчерта, че е ключово до началото на отоплителния сезон да се нагнетят 80% в Чирен.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар