Деница Сачева: Каква бедност!? Не познавам човек с по – малко от 3000 лв. заплата!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На форум – среща между бизнеса и синдикатите организиран от Българската Стопанска Камара, където основен гост се оказа министърката на ГЕРБ Деница Сачева, бяха обсъдени проблемите на работниците и работодателите.

Като основни проблеми на работодателите бяха споменати недостига на работна ръка в страната и слабото потребление на вътрешния пазар.

Според бизнеса, българите не потребяват достатъчно български стоки, което е и причина за недостатъчно доброто представяне на българската икономика.

Въпреки това, стоките произведени в България са конкурентноспособни на чужди пазари. Цените, които предлага българската индустрия за продукцията си са без конкуренция в ЕС. Това е и причината да има недостиг на работна ръка в страната.

Решение за това може да бъде привличане на специалисти от Молдова и Украйна. Желание за миграция от споменатите страни към България, обаче не е налично.

Към момента България може да разчита на привличане на работна ръка само от Африка и Близкия изток, но тази работна ръка според работодателите не е достатъчно квалифицирана.

Синдикатите обявиха причината за този феномен:

В България доходите са ниски, обявените средни нива на заплатите са много над масовите реални заплати. Доходът на един мениджър с 10 000лв заплата събран с дохода на 20 работници по 500лв заплати прави общо 20 000лв, разделено на 20 това прави средна заплата около 1 000, което е споменатото и от националната статистика.

Ниските доходи са и причина за:

Специалистите да напускат България
Неспособност България да привлече специалисти от Украйна и Молдова, тези кадри избират други европейски държави за реализация.

Ниското потребление на български стоки на вътрешния пазар.

Постоянно понижаваща се раждаемост и демогравска криза.

В отговор на анализа на синдикалните представители министър Сачева отговори:

“Каква бедност!? Не познавам човек с по-малко от 3000лв заплата! Вижте какви коли карат хората, това става ли с 500лв заплата. Магазините за техника са препълнени и постоянно се купуват големи телевизори. Моловете са пълни с клиенти. В България няма бедност.”

И това изказване на Сачева разгневи работническите представители, които обясниха явлението, че на всеки богат се падат по 100 бедни, които да му изработят пари за скъпия автомобил, както и това, че автомобилите си карат само хората с високи доходи, 3/4 от колите си стоят пред блоковете по цяла седмица и се ползват само по спешни случаи.
Също така обвиниха министър Павлова в това, че няма ясна представа за реалните доходи в страната.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар