Денков: Борисов ни изпрати на избори под натиска на Пеевски, за да си направят мнозинство

Денков: Борисов ни изпрати на избори под натиска на Пеевски, за да си направят мнозинство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият премиер Николай Денков хвърли вината за предсрочния вот върху лидерите на ГЕРБ и ДПС в обръщение към избирателите. В публикация в социалната мрежа, където се регистрира едва в края на миналата седмица, политикът от “Продължаваме промяната” разсъждава и дава отговори на въпросите: “Защо отново отиваме на избори? Струваха ли си тези 10 месеца? Какво предстои?”. Това е и първата му изява във Фейсбук, откакто има личен профил. 

“Кой ни изпрати на избори и защо? Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който непрекъснато се опитваше да се вклини във властта. Започнахме реформите, но двамата не пожелаха те да бъдат доведени докрай – може би защото това би позволило реални разследвания, истински контрол и ефективни присъди за престъпна дейност”, пише Денков.

Той коментира още, че “Пеевски е най-заинтересован от новите избори, защото се надява да увеличи изборните резултати на ДПС и заедно с ГЕРБ да имат мнозинство в следващия парламент”. “А в хода на изборите да смени много от депутатите с лоялни нему хора – не само в ДПС, но и в ГЕРБ, където вече има много силно влияние, както установихме през последните месеци”, прави заключение Денков.

На въпроса “Струваха ли си последните 10 месеца?” бившият премиер отговаря с резултати. Един от тях: “За първи път успяхме да накарахме ГЕРБ и ДПС да работят по нашата програма – с планираните реформи в полза на хората и на бизнеса”.

“Да, очаквахме всеки ден да е битка и всеки успех да е труден. До голяма степен знаехме с какво се захващаме – и че може кабинетът да не издържи до края. Но не се отказвахме, защото разочарованието ви от подкрепата на ГЕРБ и ДПС беше знак, че сте стигнали предела на търпимостта към латиноамериканския, олигархичен модел на управление”, обръща се Денков към избирателите.

Той признава, че в ПП са били наясно, че нищо няма да се промени, ако критикуват този модел отстрани.

“Промяната не може да се случи само с призиви, декларации и протести. Тя идва от сърцето на институциите, с промяната в законите, с хората, които работят отвътре, стъпка по стъпка, чрез инструментите на властта – и по-бавно, отколкото ни се иска”, убеден е бившият премиер на ПП-ДБ.

По думите му България отново е на кръстопът и трябва да избира измежду два пътя.

Първият е “на реформите за по-добро европейско бъдеще с повишени доходи, по-малко неравенство и подходящи условия за развитие на личната инициатива и бизнеса”. А вторият – “назад към мрачните практики с институциите “бухалки” за рекет върху бизнеса, регионалните власти и гражданите, застанали на нечий път”. Вторият път, според Денков, е без правосъдие и с продължаващо усещане за несигурност, в името на забогатяването на няколко олигарси, за сметка на всички останали българи.

Бившият премиер предупреждава, че олигархията ще мобилизира целия си ресурс, за да се върне на власт. 

“И да отмъсти за “загубите си” през последните 3 години, в които не можеше да управлява пряко чрез ГЕРБ и ДПС. Отмъщението и желанието за спечелване на служебна победа на изборите личи в светкавичните координирани действия по смени на хора на ключови позиции и скалъпените обвинения към политически опоненти”, категоричен е той.

И потвърждава намерението на ПП-ДБ да работят за такива резултати на вота “2 в 1”, които да им позволят да продължат реформите. Според него това е залогът на предстоищите избори.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар