Денков: Васил Божков и Алексей Петров са сенки от миналото

Денков: Васил Божков и Алексей Петров са сенки от миналото

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Мислейки за Божков и Алексей Петров, си дадох сметка, че за мен това са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават. Смятам, че съвсем умишлено се вадят, за да се попречи да се види какво правим в момента” – това каза в предаването “Тази събота” по bTV премиерът Николай Денков.

Той повтори тезата си от вчера в парламента, че “никога и по никакъв повод” не се е срещал с Алексей Петров. Не знае и за задкулисни разговори, за които каза: “Даже не ме интересуват”. “Особено през последните дни се говорят неща, които нямат никакво съществено отношение към промяната на живота на хората. Това, което има значение, са законите, които се приемат, какви решения взима МС, какъв ще бъде бюджетът за 2024 г. с политиката по доходите на различните категории администрации, минималната работна заплата”. 


“Ние наместваме пластове, които досега не можеха да се наместят. Служебното правителство имаше лукса да работи по някои от темите, но да не работи по други, които не стоят в радара на медиите и не са толкова атрактивни, а са важни. По някои от тях нищо не е свършено”, каза още Денков. Той изброи законите, свързани с пране на пари и борбата с тероризма. “За два месеца трябва да компенсираме промени в закони и наредби, координация между институции, която липсва в момента”, добави министър-председателят. 

Относно напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС премиерът каза, че според него то идва отчасти заради задаващите се местни избори: “Ясно е, че всяка партия се опитва да се позиционира. Но и второ, защото се наруши тази възможност за редовни дискусии, която се надявам да се възстанови”. 


Обвиненията за политически назначения в МВР премиерът отново отрече, като подчерта, че недоволство от това, което става във вътрешното министерство, имало от всички партии – от ПП, ДБ и ГЕРБ, “именно защото Калин Стоянов си назначава хората, на които има доверие”.

“Аз не съм му казвал за нито един човек, когото да назначи. Може би Кирил Петков е говорил с Калин Стоянов (бел. ред.: по отношение на Петър Тодоров), но това, което знам е, че вътрешният министър взема решенията си след разговор с мен, в който му казвам той сам да реши”.

По друга актуална тема – евентуалното поскъпване на тока, премиерът беше категоричен, че цената му няма да се повиши

“Токът за битовите потребители ще остане на същата цена поне още година напред. Ако след това се промени, ще бъде в рамките на проценти. При това не е ясно дали нагоре или надолу”, посочи Денков. По думите му няма причина за повишаване на цената, а в НС ще бъде вкарана дефиницията енергийна бедност, която допълнително дава възможност да бъдат подпомогнати тези, които имат най-голяма нужда.

“Токът няма да се промени съществено и ще има подпомагане по линията на енергийната бедност”, категоричен бе премиерът.

Кметът на Карлово попита МЕ публично кога ще плати тока на пострадалите от наводнението

Той коментира и какво е свършило правителство след потопа в Карлово, за който изтъкна, че е станал по времето на служебното правителство.

“Тогава еднократната помощ, която се отпускаше, беше 375 лева. Сега вече е 1512 лева. Когато станаха наводненията в Северозападна България, ние веднага отидохме, за да видим как по най-бързия начин тези средства могат да стигнат дотам. Бяха подадени около 500 заявления. От тях 288 вече са изплатени. Това, че ние се оказахме в региона през първите дни на наводнението даде възможност до хората да достигнат повече средства по най-бързия начин”. 

По думите му общините трябва да са максимално бързи с проектите, за да може да бъдат отпуснати средствата.”Тази година осигурихме повече средства за превенция”, посочи Денков.

Премиерът коментира и смяната на шефа на тотото. По думите му тя е в компетенциите на спортното министерство и няма нищо общо с това, което става в Карлово. 

Министър Илиев смени управата на тотото

Денков посочи, че обвиненията за кадруване идват от хора, които доскоро са управлявали и са си назначавали хора. “Тотото има важна функция по финансирането на спорта”, каза Денков.

“Аз не се бъркам в работата на НС. Не искам да ми се бъркат и в работата в МС. Отделно има лидерски срещи, на които се вземат общите политически решения. Не съм съгласен лидери да се обаждат на министри, което е ставало, и да казват вие не можете да назначавате еди-кой си. Това не е тяхна работа. Има напрежение, има опити за влияние. Да това, разбира се, пречи на работата, но знам къде са границите на институциите, включително и на президентството, и ще работим в нашите правомощия”, заяви премиерът.

По думите му България ще влезе в Шенген, когато има съгласие от всички държави членки.

Коментира и твърденията, че ще загубим символите на лева, след като станем част от Еврозоната, като подчерта, че не са верни. 

“Колкото по-бързо левът стане евро, толкова по-добре. Левът така или иначе е закачен с фиксирания курс. С еврото ще привличаме повече инвеститори. Убеден съм, че ще станем по-богати, а символите, които имаме на лева, ще се появят в цяла Европа”. 

Експерти: Цените на горивата вероятно ще достигнат около 2,90 лв. за литър

По думите му няма да има поскъпване на горивата заради одържавяването на порт “Росенец”.

Премиерът определи като “поредна димка” появилите се публикации, че по Плана за възстановяване и устойчивост 12 компании, в които са работили хора, близки до ПП, ще получат 34 млн. лв. за създаване на иновативни продукти.

За изострените отношения между правителството и президента Румен Радев, Денков повтори, че  “атаките от президентството започнаха още преди да е сформирано правителство. През цялото време от президентството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство”.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар