Денков защити идеята за сливане на университети, лансирана от него като министър през 2022 г.

Денков защити идеята за сливане на университети, лансирана от него като министър през 2022 г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Николай Денков защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса. Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 г. в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

В конференция в “София тех парк” Innovation Nexus, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, Денков отново изтъкна полезността от сливането на университети и висши училища. Той посочи, че по този начин успяват да се адаптират държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование.

“България се променя бързо. Най-забележително се променят проучванията, иновациите, сътрудничеството на бизнеса и висшето образование. Има много причини за това. Успяхме да използваме и приноса на българския евросомисар с ресор иновации. Това ни помогна да прогресираме, но в същото време запазваме и характеристики от миналото”, каза Николай Денков в приветствието си. 

Той даде като пример Софийския университет “Св. Климент Охридски”, който е създаден като институция, правеща наука в множество научни области, но след идването на комунизма и налагането на съветския образователен модел му се възлага тясна специализация, а за другите дисциплини се създават отделни университети и институти. Той оцени този модел като неефективен от днешна гледна точка, защото губи конкурентоспособност и води до пропускане на възможности.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева

Снимка: БТА

“Мислейки как можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия – държави със сходна демография успяват да правят страхотна наука и образователен продукт. Видяхме как обединявайки три университета с различни профили Финландия създава един успешен и проспериращ университет – “Аалто”. Целта ни не е да копираме чуждия опит, но да се запознаем с него и да адаптираме основните фактори за успех”, допълни премиерът Денков, цитиран от БТА. 

Създаден след обединяването на Технологичния университет “Хелзинки”, Университета по изкуства и дизайн “Хелзинки” и Хелзингското училище по икономика, днес Университетът “Аалто” повишава своите показатели в различни класации за качество на образованието, научна дейност, международно сътрудничество и в същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници, за които се е класирал именно след консолидацията на трите университета в един.

Премиерът Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова

Премиерът Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова

Снимка: БТА

Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформа в сферата на висшето образование в началото на 2022 година. Инициативата се посрещна със съпротива от страна на повечето университети и висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена и ще се проведе без отчитане на достиженията и силните страни на окрупняваните университети и висши училища. Заради липса на подкрепа от партниращите партии в тогавашната коалиция в крайна сметка към окрупняване не се пристъпи.

Денков защитава от лансираната от него идея като просветен министър през 2022 г. на фона на дискусии за това дали той ще поеме външно министерство или просветното ведомство след ротацията. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар