Денят на жената е – честит 8 март, прелестни създания! – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес отбелязваме Деня на жената – 8 март, ден в който празнуват всички дами. Празникът е възникнал като символ на борбата за трудовите права на жените работнички след Първата и Втората световна война. От социалистически повод за протести, шествия и дискусии, 8 март постепенно навлиза в културата на множество държави и общества като празник на постиженията на жените във всички сфери на живота и тяхното специално място в “мъжкия” свят.

На много места 8 март се чества и като Ден на майката, а децата рисуват картички и учат песни и стихотворения, за да изразят любовта и признанието си към мама.На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.


В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

Бъдете това което искате! Постигайте това за което се борите!Бъдете красиви защото сте жени!

Екипът на iNews.bg честити празника на всички дами и им пожелава, здраве, щастие и любов!

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар