Ден 46: Блокадите остават, протести във Варна, Брюксел и по света (видео на живо)

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Денят, в който почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими е и 46-тият ден на протести срещу правителството и главния прокурор. В София остават палатковите блокади на пл. Независимост, Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

Малко хора има на площад „Независимост“ за началото на протеста. Пред БНР протестиращи коментираха изявлението на премиера Борисов в социалните мрежи, в който той заявява, че „развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук“.

Хората са категорични, че емблемата на стиснатият юмрук по плакатите не означава насилие, а това символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.

Днес за пореден път българи, живеещи в Белгия, излязоха на протест между сградите на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз в подкрепа на сънародниците си в България и срещу престъпното управление на страната, съобщиха протестиращите. С демонстрация „Със завързани очи пред европейските институции“ те изразиха недоволството си от продължаващото мълчание и бездействие от тяхна страна за случващото се в България. До момента единствената публична подкрепа българските граждани получиха от Европейската зелена партия и групата им в Европейския парламент.

Протестиращите изслушаха и аплодираха посланията, които двамата съпредседатели на Европейската зелена партия, Евелин Хойтебрук и Томас Вайц, публикуваха по-рано този месец, в подкрепа на протестите за оставка и нови избори в България и за върховенството на закона.

Демонстрацията съвпадна с тази, която се провеждаше по същото време в Манхайм, Германия. Протестиращите от двете държави осъществиха видеовръзка, в която се подкрепиха в общите си искания за оставка на кабинета Борисов 3 и на главния прокурор Иван Гешев и за върховенство на закона. Към протеста в Брюксел се присъедини и българка, живееща в Англия.

Протестиращите подкрепиха и хората на Беларус в борбата им за демокрация.

Специално изготвена листовка с информация за случващото се в България бяха раздавани на случайните минувачи. Следващият протест е планиран за следващата неделя, 30 август, отново пред европейските институции.

Според карта на „Отровното трио“ протести има в над 20 града в чужбина.

Варна събира зимнина за Гешев

Фейсбук групата „Палатков лагер община Варна“ обяви тема на протеста тази неделна вечер: DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!

Зимата идва!, пишат в групата и призовават: “ Да помогнем на хората в нужда! Гешев, Борисов и компания :)“

Както вече знаете, след спецакция в дома на един от активистите на протеста в София, бяха открити части от машина за варене на компот… Властите няма да се спрат преди да намерят и другите части от машината!

След това ще събират плодове, ще ги варят…, обясняват протестиращите в публикацията.

Някои действително носят буркани с компоти и зимнина, съобщава БНР. Към 19.20 шествието във Варна вече е на площад България край статуята на рибаря със златната рибка. Виковете са „мафията вън!“ и „Оставка“. Някои от пешеходците спонтанно се присъединяват към протестното шествие и продължават се него.

https://offnews.bg/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар