парламент

ДЕПУТАТИТЕ КАТО ОРЕЛ, РАК И ЩУКА ЗАРАДИ ЗАПЛАТИТЕ СИ ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ПЛЕНАРНА ЗАЛА

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът решава днес дали депутати да остават без заплати при неоправдани отсъствия и дали да бъдат санкционирани, ако не присъстват при формиране на кворума.

Снощи правната комисия реши: народен представител, който отсъства без причина от три пленарни заседания или пет пъти в месеца, да остава без заплата и представителни за разходи. Поправката е поискана от НФСБ и беше внесена извънредно за обсъждане две седмици след като БСП напусна парламента, заради несъгласие с политиката на управляващите. Лидерът на партията Корнелия Нинова декларира в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, че депутатите от БСП няма да получават възнаграждения и режийни, докато са извън пленарна зала. Караянчева отговори, че по правилник,  дори и извън Народното събрание депутатите получават една трета от възнаграждението си.

ДПС са категорично против, тъй като според Движението, поправката е “посегателство върху парламентаризма”.

От ГЕРБ предлагат при неоправдано отсъствие, на депутатите да се прави удръжка в размер на 750 лева от месечното възнаграждение.

От ВМРО настояват  преизчисляване на заплатите да става само веднъж годишно към 1 юли по швейцарското правило – така при определен брой отсъствия ще се удържат 2/3 от заплатата на нередовния депутат.

Поправката в правилника на Народното събрание ще се гласува в пленарна зала.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар