Депутатите обсъждат достъпа до НС при извънредна епидемична ситуация – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите обсъждат условията за достъп до сградите на Народното събрание при извънредна епидемична ситуация. Проекторешението е внесено от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

Точката беше включена тази сутрин в дневния ред. Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси, а ден преди това и Комисията по здравеопазване, решиха достъпът до сградите на парламента да бъде след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Правилата, ако бъдат одобрени, трябва да влязат в сила от 24 януари т.г.

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента, е предвидено в проекторешението. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

При струпване за бързи тестове народните представители могат да се ползват с предимство.

От „Възраждане“ поискаха да се свика отново Комисията по здравеопазване за зелените сертификати в НС. „Има умрели ваксинирани. Какво означава, че сте ваксинирани – също се заразявате, разболявате и умирате. Какво доказвате с този зелен сертификат, документ? Вие предизвиквате гражданска война. Обществото е разделено. Обществото смята, че ваксинирането и зеления сертификат не помагат. Пречат на правото на труд и на образование. В момента предлагате да се ограничат и политическите права на гражданите – като пречите на народните представители на представляват гражданите. Това обяви от парламентарната трибуна Елена Гунчева от ПГ „Възраждане“.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС отговори, че ваксинацията предпазва до голяма степен И заяви, че от 100 ваксинирани, 8 няма да са защитени. Другите 92 ще са предпазени от тежко заболяване и смърт. „Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а – че не трябва носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала“, направи сравнение Ангелов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар