Депутатите обсъждат компенсаторен механизъм за цената на тока

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите обсъждат Проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Вносители на Проекта са Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова.

Ето какви ще са новите компенсации за високите енергийни цени

Припомняме, че преди ден енергийният министър Александър Николов разясни каква помощ предлага ресорното министерство. А именно:

Очаква се промяна в първоначалното предложение за компенсиране, което се изчисляваше като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена в сегмента „ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, но не повече от 30 процента от реалната борсова цена. Промяна е възможна, защото очакванията за прекалено високи цени на тока за бизнеса, които бяха от порядъка на 750 лева за мегаватчас, не са факт и пазарът в момента се движи в по-ниски стойности, каза министър Николов. Това позволява министерството да бъде по-гъвкаво относно ограничението от 30 процента от реалната борсова цена. Затова таванът, който ще бъде предложен като структура, ще бъде 250 лева на мегаватчас – промяна, валидна от януари.

Тази промяна трябва да бъде потвърдена с ново решение на Министерски съвет и нова нотификация от ЕК.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар