Депутатите отказаха да намалят заплатите си

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма да има драстично намаляване на депутатските заплати, но вече ще трябва да отчитат т.нар. пари в плик, които получават. Това реши временната комисия, която изготвя Правилника за организацията и дейността на новия парламент.

Редуцирането на месечните възнаграждения на народните представители от три работни заплати на една средна брутна бюджетна заплата или 1570 лева бе предложение на “Изправи се БГ! Ние идваме”.Всички присъстващи народни представители гласуваха с “въздържал се”.

Според депутатите трябва да има по-широк дебат по темата.

“Аз не знам дали г-жа Манолова въобще има представа как се определят заплатите в държавната администрация. Заплата от 1500 лв. трябва да си даваме сметка, че ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация”, каза Ива Митева, председател на Народното събрание. 

По думите й това трябва да се прави отговорно, а не да “докараме държавата до там, че да няма кой да работи”.

В специален регистър обаче народните представители ще трябва да отразяват колко са получили от т.нар. пари в плик. Те представляват 2/3 от депутатската заплата и се дават, за да може от тях да се плащат заплатите на сътрудниците, помещения и изобщо всякаква парламентарна дейност на депутатите. Името им “пари в плик” дойде от това, че по принцип сумата за групата се дава на секретарката, която разпределя парите за всеки депутат в плик. Сега това няма да се прави. Парите ще се превеждат по банков път. А в регистъра ще се отразява освен сумата, и колко и на кого точно са били дадени. Ще обявя всички граждански договори от 44-ия парламент, за да се види какви пари и по какви договори са взети, зарече се Митева на заседанието.

На заседанието беше решено и 2/3 от заплатите на депутатите да се превеждат по банков път, както и да не бъдат орязвани транспортните разходи, като самолетни билети, пари за бензин и др.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар