Депутатите се оказаха виновни за непоправимите грешки в е-винетката

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите се оказаха виновни, че шофьорите не могат да поправят неволна грешка в данните на автомобила си при закупуване на електронна винетка.

Това стана ясно от обясненията на временния шеф на Националното тол управление (НТУ) Олег Асенов.

Поправки на данните след извършено плащане не могат да се правят, пари също не се връщат, така че за шофьора остава единствено да повтори цялата процедура и да внимава какво въвежда, ако иска да се сдобие с валидна е-винетка, обясниха от АПИ след поредна серия от оплаквания, пише вестник Сега.

Зрител на Нова тв разказа, че използвал автомат за самотаксуване и, подведен от това, че клавиатурата е само на латиница, въвел SV вместо СВ за номера на колата си.

После се усетил, че нещо не е наред, започнал безрезултатно да звъни на телефони на АПИ и на тол-управлението, накрая стигнал до човек от ІТ поддръжката, който му обяснил, че няма вариант нито за корекция на данните, нито за възстановяване на сумата.

Друг зрител се пошегува с грешката си – в бързината въвел буквата К вместо М, които са съседни на клавиатурата, и така се оказало, че неволно е почерпил собственик на друг автомобил с годишна е-винетка. Преди дни шофьор се оплака, че е станал жертва на чужда грешка.

Решил да плати пътната такса на бензиностанция, дал талона на колата на служителката на касата, тя въвела данните и му издала бележка.

Минути по-късно той видял, че се сдобил с е-винетка за автомобил, чийто номер започва с ВР, а неговият е РВ. В тези и във всички подобни случаи собствениците на МПС-та са изгорели с 97 лева – толкова е годишната пътна такса за леки коли.

От коментарите на Олег Асенов стана ясно, че подобни грешки с е-винетките са непоправими като смъртта. А вината за това била не на АПИ или на тол системата, а на депутатите. “Законодателят ясно е постановил, че отговорност за въвеждане на данните на машините за самообслужване при таксуване на електронна винетка носи потребителят. По регламент регистрационните номера в България са с букви, които могат да бъдат намерени и на латиница, затова въвеждането, независимо дали е на кирилица или на латиница, трябва да съответства на буквения израз на регистрационния номер”, обясни проф. Асенов.

Той призна, че системата не е проектирана да проверява валиден ли е номерът, който се въвежда. Теоретично всякакъв номер може да има, включително и с 6 цифри или с повече букви.

“Виждали сме по пътищата интересни номера, които съществуват”, посочи тол-шефът. Колкото до връщането на пари, което е опция за всяка стока и услуга в ЕС, в случая било невъзможно, защото е-винетката не е нито стока, нито услуга, а държавна такса. Асенов подчерта, че ако има “пропуск, той не е във функционалността на системата, която стриктно следи разписаното в закона”.

Оправданията на чиновниците от пътната администрация са абсурдни. Излиза, че дори за сбъркан данък човек може да се поправи – като подаде коригираща декларация в НАП или като поиска да му бъде върнат надзвет данък примерно, но за е-винетката връщане назад няма.

Шефът на тол управлението се опита да омаловажи проблема, като изтъкна, че досега били платени 1.5 милиона пътни такси, а са постъпили само 150 сигнала за сбъркани данни.

Това са едва 0.01% от всички трансакции, изчисли проф. Асенов. А корекциите били строго забранени по съображения за сигурност. “Защото, ако някой овластен може да редактира данни, той утре може да редактира който си иска номер, по който си иска начин, включително да даде право на ползване на автомобил, който изобщо не е заплатил винетка”, поясни експертът. Това обяснение е спорно, защото, по принцип “влизането” на служител във всяка е-система изисква оторизиран достъп, който лесно се проследява – именно за да не се допускат злоупотреби.

Все пак в Националното тол управление са създали работна група, която да анализира всички сигнали.

В срок от три месеца експертите трябва да представят доклад за ефективността на е-системата и да предложат решения за отстраняване на “пропуските”. Междувременно по настояване на опозицията депутатите гласуваха до края на март да бъде създаден Обществен съвет, който също да следи за проблеми с е-винетките и да събира идеи за подобряване на системата. ЗАКЪСНЕНИЯ Т.нар. колцентър на тол системата още е само пожелание.

Съществува контактно звено с неколцина служители, които се занимават основно с обработка на сигнали и оплаквания, подадени по електронен път. Още не е факт и връзката на пътната полиция с базата данни на тол управлението.

Това означава, че катаджиите не могат да установят платена ли е пътната такса за проверявания от тях автомобил.

А специализираната тол полиция, която трябва да е основен контрольор по е-винетките, е буквално невидима. Броят се на пръстите на ръцете случаите, в които шофьори са забелязали автомобили на тол управлението на пътя. Тол тарифата, по която тежките превозни средства ще се таксуват от 16 август нататък, още не е видяла бял свят, дори няма публикуван проект. Остава загадка и кои пътища ще попаднат в обхвата на тол системата.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар