Депутатите се скараха за строежа на нови мощности на АЕЦ „Козлодуй” – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите се скараха за строежа на нови мощности на АЕЦ „Козлодуй”

АЕЦ “Козлодуй”

Ескалацията на напрежението между партньорите в управлението започна да блокира и работата в парламента. Формациите, подкрепящи правителството, се скараха за строежа на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Причината за напрежението е компанията, която евентуално ще изпълни проекта.

Парламентът трябва да даде мандат за започване на разговори с компания, която евентуално ще изгражда двата нови блока. Интерес имаше от 5 фирми, но комисията, която преглежда документите, е установила, че само южнокорейската “Hyundai” покрива всички изисквания. Затова от ГЕРБ и ДПС предлагат нея. За да има конкуренция обаче, от ПП-ДБ искат да се включи още една в разговорите – американската “Bechtel”, която не е одобрена единствено защото участвала с дъщерно дружество. 

От ГЕРБ-СДС предложиха двете проекторешения да бъдат гласувани в пленарна зала и парламентът да даде мандат за преговори за двата нови блока. Но получиха отказ от партньорите си, съобщава НОВА.

“Разочарован съм от колегите от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха “против”, което не е добър знак”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.  

“В залата се случи нещо нечувано. Изявените евроатлантици провалят сделка с “Westinghouse” заради Свилен Спасов – лично посочен от тях в борда на това дружество. Направете си проучване какво се случва, това е скандално”, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

От ПП-ДБ заявиха, че са предложили втората компания, за да се стигне до по-добра оферта. “Не лобираме за никого. Едното предложение е за една фирма, а ние предложихме поне да са две. Това създава конкуренция. Очакваме поне да се достигне по-добра цена за новите мощности”, заяви Радослав Рибарски, депутат от ПП-ДБ. Според него обаче това решение изобщо не е в компетенциите на Народното събрание и не трябва да бъде гласувано в залата.

Подобна позиция споделиха и от БСП. “Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора от ПП-ДБ и ГЕРБ. Ядрени енергетици ли са, че те да вземат решения коя да бъде технологията и кой да бъде изпълнителят? Това се прави, защото кабинетът разбира, че не може да бъде построена ядрената централа по технологията AP1000 и искат да използват Народното събрание като сигурност, като печат, че няма след това те да влязат в затвора и прокуратурата ще ги разследва”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Възраждане” заподозряха схема. “В момента развитието на ядрената енергетика не е на дневен ред пред коалицията. Става въпрос за корупционна схема. Твърде яростна е ангажираността на ГЕРБ много спешно да се случи проектът. От друга страна, ПП-ДБ назовават конкретна фирма, отпаднала от конкурса”, заяви Цвета Рангелова от “Възраждане”.

Екип на NOVA потърси Свилен Спасов, който беше споменат поименно в скандала от Делян Пеевски от ДПС. Той е член на дружество АЕЦ “Козлодуй – нови мощности”, което дава оценки на компаниите. От 2009 г. до 2018 година отговаря за бизнеса на “Westinghouse” в България.

В сряда на комисия в парламента се чу, че като експерт е предложил и китайската компания “CNNC” като вариант. Пред NOVA беше категоричен, че кандидатите които имат опит са трима, но най-важно е с кого биха работили успешно от “Westinghouse”.

“Когато се обсъжда нещо, трябва да е ясно кой има опит. Със сигурност опит имат и китайците, те направиха първия. Сега ще бъде по-трудно заради американо-китайските отношения, затова е важно собствениците на технологията с кого би могло да сподели новостите си. Това са “Hyundai” и “Bechtel”.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар