Депутатите съкратиха коледната си ваканция, но не я отмениха

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народните избраници решиха да почиват по Коледа по-малко от обичайното за депутатите. Те обаче не се лишиха изцяло от коледната си ваканция, както предлагаха от „Има такъв народ“, а съкратиха дните за почивка по предложение на „Продължаваме промяната“.

Според досега действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание депутатите трябваше да са във ваканция от 22 декември до 10 януари. 47-ият парламент обаче прие, че ще почиват от 29 декември до 31 декември. „За“ предложението гласуваха 181 народни представители, „против“ – 20 и „възджрали се“ – 11.

По време на дебатите Тошко Йорданов защити предложението на „Има такъв народ“ да нямат ваканция с думите, че така, както работят всички български граждани, трябва да работят и депутатите.

„Предложението ни е неработните дни на депутатите по празниците да съвпаднат с тези на обикновените български граждани – вие не сте богове, пичове. Като изключим ГЕРБ и ДПС в тази зала, повечето хора сме дошли тук някои от половин година, други за първи път. Всички ние сме гледали парламента през изминалите 20 и кусур години и винаги е било трогателно гнусно как парламентът си прави дълги ваканции, а хората работят. Предлагам да се погледнете в огледалото, да се види, че не сте превилигировани и който иска ваканция, да си ходи вкъщи“, каза председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, ако ще се работи, да има ясна програма и дневен ред, „а не просто да се разхождаме с костюмите до тук между празниците“.

„Ако ще се събираме тук само за да аналаизираме между празниците, и просто искате да родите новина, че ще работим като всички, няма да е много сериозно. Предложете смислен дневен ред за тези дни, а не да анализираме как сме изкарали Коледа, и след това да анализираме как ще изкараме Нова година“, настоя Биков.

С 55 гласа „за“, 12 – „против“, и 124 – „въздържал се“, парламентът отхвърли предложението на „Има такъв народ“ за отмяна на коледната ваканция, т.е. народните представители да нямат почивни дни освен официалните. И приеха предложението на „Продължаваме промяната“ за съкращаване на коледната ваканция, което означава, че излизат във ваканция от 24 декември и ще се върнат на работа след 3 януари.

В момента депутатите дебатират по Правилника за дейността на парламента.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар