Депутати от ПП-ДБ предлагат забраната за пушене на закрито да обхване всички устройства – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето. Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, информира БНР.

Законопроектът въвежда понятието “употреба на тютюневи и свързани с тях изделия”, което заменя понятието “тютюнопушене”. Така забраната ще обхване изделията, при които няма пушене, мотивират се вносителите от ПП-ДБ. В обхвата ѝ ще бъдат включени и изделията за водна лула – наргилета, при които вредата за здравето идва от процеса по разпалване на сместа.

Допълнителен фактор е многократното всмукване от наргилето, което може да продължи 45 минути, за разлика от пушенето на цигара, посочват вносителите. По данни от международно изследване на Световната здравна организация България се нарежда на 5-о място сред 42 държави по пушене на наргиле поне веднъж седмично от ученици на възраст 11-13 години.

В проекта не се предвижда повишаване на глобата за пушачи, нарушили забраната, но са заложени по-високи глоби при допускане на нарушение в управляван от съответно лице обект – те ще започват от 500 лева и ще стигат до имуществена санкция от 8000 лева, ако става дума за юридическо лице.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар