Депутати предупредиха Нинова за Конституцията (обзор)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На “Позитано” 20 били загрижени за КЕВР

Лидерът на БСП трябва да върне мандата до понеделник, 17.00 часа, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов

След пленума казват на ПП и ДБ

Решението на председателя на БСП Корнелия Нинова за забавянето на третия мандат и изчакване на решението на Изпълнителното бюро на БСП, а след това и Националния съвет на партията предизвика множество коментари от юристи и депутати.

Според сроковете, заложени в Конституцията, в понеделник изтича 7-дневният период, в който от парламентарната група на БСП трябва да посочат име на министър-председател или мандатът да бъде върнат неизпълнен на президента Румен Радев. Нинова обаче заяви неколкократно, че ще направи това след решение на партийните органи.

След изтеклия запис от живото предаване на сайта на парламента по време на заседание на парламентарната група на ДБ и заявлението на лидера на ИТН, че формацията му излиза от преговорите за нов кабинет, повече от ясно е, че правителство не може да бъде сформирано.

“Г-жо, Йористке, где в Конституцията прочете, че друг орган, а не парламентарната група, която е получила проучвателен мандат, определя кой ще е министър-председател?”, запита иронично вчера във фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да върне мандата до понеделник, 17.00 часа. Ако не го направи, тя нарушава Конституцията. Това є беше подсказано и от президента Румен Радев”, коментира казуса със забавянето на третия мандат зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

“Ако Корнелия Нинова има достойнство, трябва да върне мандата още в понеделник”, каза по този повод и депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Самата Нинова заяви пред БНР, че от БСП са водени от грижи за ситуацията с КЕВР. “Водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии (ПП, ДБ и БСП, б. р.). Не сме водили разговори с ИТН дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство”, каза председателят на БСП.

Още в събота президентът Румен Радев заяви, че очаква от БСП да спазят сроковете по Конституцията и търкувателното решение по въпроса на Конституционния съд.

Първоначално от БСП бяха обявили, че ще предложат премиер от ПП, но хората от “Промяната” към момента не са дали индикации за консенсусно име извън Асен Василев.

Депутати отново цитираха и чл. 99 от основния закон, където в срок за третия мандат не е буквално указан, но навсякъде се приема, че той е 7 дни, тъй като се посочва „в срока по предходната алинея“. Допълнително основание за подобно тълкуване е и фактът, че за разлика от предходните два мандата, които се връчват на кандидат за премиер, то третия мандат се дава на парламентарна група.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар