Парламент

Депутати след изслушването на Петков и Николов: Няма да има газ, ако го има – ще е скъп

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма да има газ, ако го има – ще е скъп.

Такива опасения изразиха депутати от различни парламентарни групи, след като изслушаха премиерът Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов. Двамата докладваха точно по темата за доставките на природен газ в България.

 

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ смята, че трябва да има сигурни доставки на възможно най-изгодни цени. Това е виждането на БСП и се надявам, че ще се достигне именно до такова решение, посочи той, цитиран от БТА.

Според колегата му от левицата Владимир Маринов обаче ситуацията с газа е изключително обезпокоителна за България, а българското правителство към днешна дата не е намерило решение. То трябва да си дава сметка какво предстои, защото сме в средата на юли, посочи депутатът. И обясни, че, когато търговията на газ е месец за месец, цената е по-висока, ако няма договор за дългосрочни доставки.

Няма договор за регулярни доставки, всичко е ден за ден, няма яснота за есента и зимата, изрази безпокойство Маринов. Той отбеляза, че имаме действащ договор с „Газпром“, който не е прекратен.

Двата танкера от САЩ са разтоварени в Турция, те са от май месец със заявка за юни, при търговията с газ заявките са от месец за месец, отговори той на журналистически въпрос. И подчерта, че няма и дългосрочни договори за американски газ.

По-красноречива прогноза от искането вчера на „Булгаргаз“ за по-висока цена на газа за юли – с около 31-32 процента в сравнение с предходния месец, няма, коментира Маринов какви са очакванията му.

Като тежка определи ситуацията и Рамадан Аталай от ДПС. Няма газ, доставки няма да има, а цената е по-висока, обобщи той. От ДПС не са удовлетворени, защото няма план за извънредна ситуация. Според Аталай управляващите трябва да обяснят на обществото какво правят. Заседанието беше закрито, за да не чуят хората, добави той.

Заседанието беше закрито заради една цифра, която каза министър-председателят, коментира Искра Михайлова от ПГ на „Възраждане“. За пореден път бе скрита критичната ситуация от обществеността с тези скрити заседания, посочи тя. Газът ще бъде по-скъп, ако го има, защото вчера на комисия стана ясно, че дори изпълнителните директори на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ заявиха в прав текст, че не са сигурни колко газ ще има следващите месеци, каза още Михайлова. По думите ѝ с 32 на сто вероятно ще е по-скъп газът от юли. Вчера беше внесено предложение от „Булгаргаз“ с голямо закъснение, което накара бизнеса да работи на сляпо повече от седем дни, описа депутатът настоящата ситуация.

 

Само председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров се държа оптимистично и успокои, че няма нищо притеснително.

Това, което се опитва да търси опозицията, е скандал по един проблем, който е прекалено важен за страната, за да получава такова отношение, подчерта той. И обясни, че депутатите са получили информация какво е направено. Според Гюров са предприети всички действия, за да се защити интересът на страната.

Цената за юли месец, която „Булгаргаз“ е поискала от КЕВР, е 186 лв. и стотинки за МWh, което е рекордна цена за България, съобщи по-рано на брифинг в НС бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). По думите му заседанието е засекретено, защото управляващите не искат да кажат, че през август цената ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще има газ. По думите му това ще принуди служебният кабинет да въведе ограничителен режим на газа в България, ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. Ако пред правителството на Радев е заложена бомба, то пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава, обобщи Делян Добрев. И допълни, че „Чирен“ е пълен само на 35 процента.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар