Депутатът, усвоил чужд имот и общински път: Какъв е шансът да спрем репортажа?

България, Главните новини, Ексклузивно, Общество, Парламент, Политика, Престъпления, Скандално
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутат постави метална врата върху общински път и по този начин ограничава достъпа на възрастна жена до имота й, въпреки че тя е спечелила делото в съда за правото върху парцела.

Стайка Авджиева получава мястото във вилната зона Симеоново през 1967 г. Мястото е 600 квадратни метра и на него тя решава да построи бунгало и да го облагороди.

След края на социализма, хората, които имали бунгала във вилните зони получили право да закупят имотите, при определени условия. Семейство Авджиеви платили своето на общината.

В този период местата, давани за облагородяване, стават обект на реституционни интереси. И на масови злоупотреби. „По разни машинации и фалшиви документи, те издават две решения на две семейства, които са рода. За нашето место и за това на Василеви, съседното, с което обявяват, че получават двата имота”, обясни Стайка.

Оказало се, че човекът, който по документи е изкаран наследник на бивши собственици на мястото, всъщност е шефът на общинската техническата служба тогава. Една от институциите, без чието одобрение, нямало как да се реституира земята.

В едно удостоверение на община Витоша се записва, че ние сме притежатели на този имот и най-отдолу г-н Божилов, който в момента  е ръководител на техническата служба на район Витоша, инж. Иван Божилов,  е заинтересован от този имот тъй като неговия дядо Търнин, е наследодателя. И той си позволява в това удостоверение отдолу да напише, че имот номер 2233, който е именно нашия имот, е на Търнин. А това не е вярно, обясни потърпевшата.

Иван Божилов от години не работи в общината и не отрича думите на Стайка Авджиева.

По същата процедура, роднините на бившия шеф на техническaта служба придобиват и съседния на Стайка имот и веднага продават окрупнения парцел на семейството на активистът от СДС Борислав Миланов, който днес е депутат от Реформаторския блок. Случва се преди 16 години.

Борислав Миланов посочва, че е добросъвестен купувач и няма как да знае какво се е случвало с мястото преди.

След години съдебна борба на всички инстанции Стайка Авджиева доказва, че имотът й е отнет без право. „С решение на ВКС се доказа, че ние сме собственици на този имот  и те не са притежавали този имот. Намерихме нотариален акт на бивши собственици, които са обезщетени”, обясни Стайка.

През 2012 г. съдът окончателно решава, че тя е собственик. До тогава депутатът Миланов е окрупнил нейния имот със съседния, построил е къща, а земята на Стайка станала двор на луксозния имот.

Къщата, която той построи, е на три етажа, 500 квадратни метра разгърната площ.  Тъй като той няма двор на тази къща, нашето место му се явява двор, добави тя.

Стайка твърди, че от 2012 г. до ден днешен няма достъп до имота си. Затова решила да потърси екипа ни. По думите на депутата семейство Авджиеви имат ключове и приемо-предавателен протокол и никой не им пречи да влязат в имота си.

Стайка разказва, че след като е окрупнил нейния и съседния парцел, депутатът е затворил улицата откъм нейния имот с плътна метална врата и усвоил пътя.

Въпросната улица е собственост на общината и според инж. Иван Николов, ст. експерт Кадастър и регулация в  район Витоша,категорично кадастралната карта и кадастралния план показват точно това.

Докато правят проверка дали усвоената улица е общинска, властите установяват, че върху публичната собственост депутатът построил беседка с барбекю. Тъй като изграждането няма одобрени технически книжа това е незаконно, заявява инж. Невена Захариева, от Техническа служба Витоша.

Депутатът обясни, че е сложил вратата, за да се охранява имота по-добре и като се отвори улицата тя ще си съществува. Семейство Авджиеви имали ключ от вратата. Но според Стайка този ключ не работи.

Минути след интервюто ни с него, депутатът Борислав Миланов се обажда по телефона. „С оглед на предстоящата кампания … какъв е шанса да говоря ли с тях… какъв е шанса да го спрем това нещо. Какъв е шансът да спрем репортажа?”, казва той в разговор със Стоян Георгиев.

Ние ще го направим репортажа, категоричен е репортерът на bTV.

Източник: “Тази сутрин” – бТВ, Снимка: бТВ


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар