Депутат от ГЕРБ: Подобрението на живота (им) със сигурност се усеща

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трябва да има политическа воля и консенсус по важните въпроси, посочи Мария Илиева от ГЕРБ

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2019. Предвиждат се 4,5 милиарда лева повече приходи.

“Този бюджет е резултат от доброто икономическо развитие на България.

Ние стоим много добре като макроикономически показатели. Имаме нисък дълг, с тенденция да намалява. Ако през 2007 г. БВП бе 50 млрд. лв., то през 2019 г. предвиждаме да стигне 160 млрд. лв. Не мога да се съглася с това, че хората не усещат подобряването на живота.

Най-малкото се вдигат възнагражденията в държавния сектор с 10%, а в образованието с 20%. Увеличават се парите за стипендии за дуалната форма на образование.

Във висшето образование се дават средства за студенти, чиито специалности са подбрани от бизнеса. Техните такси ще бъдат нулеви. Ще има увеличение на пенсиите след средата на следващата година. Заложени са политики, които хората няма как да не усетят”, подчерта депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според нея е необходимо опозицията да бъде активна, но популистките изказвания, които казват на черното – бяло, трябвало да спрат. “Демографската криза не може да се бори само с лозунги – трябват политики. Образователното министерство предвижда изграждането на облак с дигитални уроци.

Трябва не само да мотивираме младите хора, а да ги срещнем с работодателите. Това, което се прави в системата на здравеопазването, е в правилната посока, макар и бавно. Доброто здравеопазване няма да стане с магическа пръчка. Трябва политическа воля и консенсус”, отбеляза тя в “Денят ON AIR”.

Акцентът в разговора се прехвърли и към поскъпването на данъка за старите автомобили.

“Искаме ли чиста околна среда? Променя се моделът.

Автомобилите, които замърсяват повече, ще трябва да платят повече. Тези, които са по-щадящи, ще имат облекчение в данъка. За един стар автомобил данъкът ще скочи с 15 лева – не е чак толкова много”, изтъкна народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар