Депутат от ГЕРБ разследван за присвояване на пари от спорта

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Разследват депутата от ГЕРБ Маноил Манев за нерегламентирано присвояване на пари за спортно състезание, съобщи БНР.

Избраникът от ГЕРБ е обект на прокурорска проверка след сигнал до главния прокурор от президента на Българската федерация по УШУ Стефан Колев.

В сигнала си Колев твърди, че Маноил Манев е извършил присвояване на средства, платени под формата на такса за участие в Европейското първенство, проведено в Стара Загора от 13 до 23 май миналата година.

Манев заблудил Европейската федерация, че е вицепрезидент на Българската и че е упълномощен да организира спортното събитие като председател на организационния комитет, твърди ищецът.

Таксите за участие в размер на 75 евро на ден, участниците в първенството заплащали на ръка в импровизирана стая към една от спортните зали. Те са получавани лично на съпругата на Манев – Снежана Манева. Достъпът до нея за членовете на УС на федерацията бил ограничен от охраната на Манев.

Според сигнала, платежните документи били издавани от името на спортен клуб “Кралете на Саншоу”, който няма нищо общо с провеждането на първенството.

За да предотвратят провалянето му и избухването на международен скандал, от УС на Българската федерация изчакват неговия финал и изпращат нотариална покана до Манев – да се отчете за получените приходи и направените разходи. Той обаче категорично отказал да получи поканата и да разговаря с управителния съвет на федерацията.
В сигнала си Стефан Колев моли главния прокурор Сотир Цацаров да възложи разследването на следовател от Националната следствена служба, за да се предотврати евентуалното влияние от страна на Манев като овластено лице върху разследването и разкриването на обективната истина.

Цацаров не съобразява тези мотиви и възлага разследването на Окръжна прокуратура. Поема го Константин Тачев – бивш окръжен прокурор на Стара Загора.
С постановление от 20 октомври 2015 година той прекратява преписката и отказва да образува наказателно производство срещу Манев. Иван Перпелов, прокурор от Апелативната прокуратура в Пловдив, връща преписката по случая за проверка в Районната прокуратура в Стара Загора.
В постановлението на прокурор Перпелов пише, че обясненията на депутатската съпруга Снежана Манева са формални и в телеграфен стил те не изясняват каква е дейността й, каква е общата сума, събрана от таксите, дали те са осчетоводени, както и какви документи е издавала за тях.

“Липсват обяснения от лицето, представляващо спортния клуб „Кралете на Саншоу“, които трябва да изяснят как са получени въпросните такси, какъв е техният размер, за какво са изразходвани и на кого е приведен остатъкът от тях. Не са разпитани членове на УС на Федерацията, посочени от нейния президент Стефан Колев. Без внимание прокурор Тачев е подминал факта, че Спортният клуб „Кралете на Саншоу“ е създаден от Манев, който го управлява докато е зам.-областен управител”, се казва в прокурорското постановление.

Не е направена и експертна оценка дали договорът, с който Манев е упълномощен от УС на Федерацията да организира спортното събитие, е истински или фалшив, както твърди Стефан Колев.  Остава без логично обяснение проявената упоритост от Манев да не отчете приходите и разходите за мероприятието на фона на демонстрираното съдействие по други обстоятелства, гласи още постановлението на прокурор Перпелов.  Преписката е в Софийска градска прокуратура.
Маноил Манев е бивш кадър на МВР. Той напуснал системата по принуда и започнал работа в Съдебна охрана, но тогава му отнемат достъпа до класифицирана информация и отново е принуден да напусне.
През 2006 година основава Колеж по охрана и сигурност в Стара Загора и е негов директор до края на 2014 година. Тогава е назначен от премиера Бойко Борисов за заместник- областен управител.
Политическата си кариера в ГЕРБ започва като общински съветник. От началото на 2016 година е народен представител в групата на управляващата партия. В това си качество той отново ще има достъп до класифицирана информация.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар