Депутат от ДПС: Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ е тежко непознаване на ситуацията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Не разбирам тази изнервеност, която демонстрира президентът Радев вчера“, така депутатът от ДПС Халил Летифов коментира пред БНТ острите реплики, които си размениха вчера по време на консултациите за съставяне на правителство държавният глава и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Повод за нея отново стана въпросът с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков. 

Напрежението започна още на свикания от Радев КСНС, на който Карадайъ за първи път постави въпроса и дори демонстративно напусна, след като получи отговор, че това не е сред темите на срещата.

Вчера обаче президентът вече беше по-остър и заяви: „Аз не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Да си гражданин на Република България не означава само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце. След като разбрах, попитах Кирил Петков коя е неговата родина майка: България или Канада. На което получих еднозначен отговор: България. А вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина майка?“. Въпросът беше препратка към изказване на Карадайъ в Турция, че тя е неговата родина майка.

„Моята родина е България. Мисля, че всичките 51 години, които ги имам, са доказателство за това“, отговори Карадайъ.

„Да имаш съмнения коя е родината на г-н Карадайъ и всички турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията на самия български народ. Българският народ преодоля заедно тези мрачни времена отпреди 1989 г. За нас тази тема е изключително чувствителна и никой не може да поставя под съмнения лоялността и любовта на всички етнически групи към нашата родина България„, коментира днес  Летифов.

На въпрос защо е важно да се знае има ли един министър двойно гражданство, депутатът от ДПС отговори, че това е заради законът, който повелява категорично и важи за всички български граждани.

Нямаме нищо лично към министър Петков, става въпрос само за спазването на закона“, подчерта той.

Депутатът допълни, че анти-ДПС риторика има не от днес и вчера, а през последните 25 години. Само че тази анти-ДПС риторика няма да реши кризите, включително и политическата, която ние виждаме, убеден е депутатът от ДПС.

„Ако тези консултации имаха за цел най-малкото да произведат възстановен диалог, шанс за съставяне на правителство, по този начин този шанс бива турпилиран и надеждите за съставяне на правителство всъщност клонят към нула. Това е видимият резултат за политическото лицемерие, за което ние говорим“, каза още Летифов.

Относно необходимостта от актуализация на бюджета, той обясни, че ДПС ще участва активно в обсъжданията, тъй като определено има нужда да се прегледат финансите.

„След съставената комисия от НС вчера, ще има вече нормална работа по бюджета. Но ние празен чек да подпишем и да не се ясни къде отиват тези разходи – ние няма да се съгласим“, категоричен бе представителят на ДПС.

По темата дали е възможно съставяне на кабинет Летифов изтъкна три важни акцента: „Нуждата от редовно правителство, което да поеме своята отговорност и да се справи с кризите, които ще се усилват; чисто математически – конструктивният елемент, който към този момент не е особено обещаващ и не на последно място – ако тези втори консултации имаха за цел да възстановят диалога и наистина да се потърси това решение, което е важно за страната, всъщност резултатът е съвсем различен“.

По думите му ДПС очаква да види какво ще е поведението на парламентарните групи в НС след завъртането на рулетката.

„Нормалността в политиката отсъства категорично – виждаме едно противопоставяне с език на омразата и поставяне на едни разделителни линии в българското общество, от които ние категорично нямаме нужда“, каза в заключение Халил Летифов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар