Десетина страни слагат на масата газовия ценови таван за целия ЕС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Група страни от Европейския съюз настояват Брюксел да представи още тази седмица планове за ограничаване на цената на природния газ в цялата общност, съобщи Ройтерс, като се позова на проект на предложението.

ЕС предложи пакет от спешни мерки за справяне с растящите цени на енергията по-рано този месец, но избегна въпроса за тавана на цената на газа, идея, която раздели 27-те държави-членки на ЕС.Страните, които подкрепят такава мярка, планират да засилят натиска върху Брюксел с писмо, в което се иска от Европейската комисия да направи предложения за таван на цената на газа, което да бъде обсъдено на среща на енергийните министри на ЕС в петък, последвано от законодателно решение възможно най-скоро. 


„Ние признаваме усилията, положени от Комисията, и мерките, които предложи за справяне с кризата. Но все още не сме се заели с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ“, се казва в черновата на писмото, на което се позова Ройтерс.

Представители на ЕС заявиха, че около 10 държави обмислят да подпишат писмото, сред които Белгия, Италия, Полша, Малта и Гърция.

Адресирано до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, в писмото, ако бъде официално представено, се призовава за ограничаване на цената на всички трансакции на едро с газ. Дипломатите все още водят преговори за текста на писмо и съдържанието му все още може да се промени.

В проекта се казва, че ограничаването на цените на газа ще помогне на страните да овладеят „непоносимия инфлационен натиск“, засягащ домакинствата и бизнеса, и може да бъде планирано по начин, който гарантира сигурност на доставките.

Гласят силен диамантентен удар по Русия, който обаче ще порази и Белгия

Други държави обаче се противопоставят на ограничаването на цените на газа, което поражда съмнения дали някое от предложенията ще спечели достатъчна подкрепа.

Германия, Холандия и Дания смятат, че ограничаването на цените може да застраши сигурността на доставките, като подкопае способността на ЕС да осигури газ тази зима.

Междувременно се разработват други предложения на ЕС – включително подкрепа за ликвидността на енергийните фирми и допълнителни мерки за намаляване на цените на газа.

Повече яснота за новите мерки се очакваше тази седмица но служители на ЕС заявиха в понеделник, че ЕК ще разкрие детайли в началото на октомври.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар