Десетки видове риби са изчезнали от Черно море – Зелен свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години. Това съобщи  бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев, цитиран от Дарик Нюз и Нова тв.

По думите му в последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби – скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак.”Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина вида риби. През 1968 г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук”, коментира той.  

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на цаца, защото цацата е в основата на хранителната верига. “Уловът на цаца е изключително вреден. Да замре животът в Черно море, причините са две. Първо това е замърсяването и второ,е прекомерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се храни с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби”, обясни Василев.

“Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. без тях сме за никъде. Те влияят и върху климата, предоставят ни и храна. Там се зараждат се циклони, антициклони и т.н.”, обобщи бившият министър.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар