Десетки милиони граждани на ЕС се молят Путин да спечели

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прошепнете го тихо, но отношението на Източна Европа към войната в Украйна започва да се обръща в полза на Русия или поне да се отдалечава от Украйна .

Изглежда неблагоразумно, но надникнете зад завесата в нагласите и тенденциите сред тези в бившата сфера на влияние на Русия и някои изненадващи истини излизат наяве.

Едно проучване на Евробарометър през 2022 г. вече установи, че в Централна и Източна Европа общото съгласие относно подкрепата за санкциите срещу Русия варира от високи стойности от 57 процента в Полша и 55 процента в Естония до ниски стойности от 35 процента в Словакия, 30 процента в Унгария и 20 процента в България (https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2693).

Междувременно данните от словашката неправителствена организация GLOBSEC миналата година показаха, че докато тесни мнозинства от хората в Чехия, Естония, Литва и Полша биха искали техните страни да бъдат част от „Запада“ , това все още е под половината за хората в България , Унгария, Латвия, Румъния и Словакия.

Съвсем наскоро знаем от проучване в Чешката република, че 48 процента от чехите са или „не сигурни“, „дезинформирани“, или „силно проруски“, що се отнася до възгледите им за войната в Украйна . Още по-поразително е, че проучване на агенциите MNFORCE и Seesame и Словашката академия на науките установи, че повече от половината словаци приветстват победата на Русия.

Словакия е особено забележителна, тъй като на предстоящите избори в тази страна може да се появи по-проруска коалиция.

Човекът, който е много вероятно отново да стане премиер на Словакия, Робърт Фицо, каза, че ще „спре доставките на оръжия за Украйна “.

Междувременно точно тази седмица, в драматичен обрат на събитията, Полша – най-големият регионален съюзник на Украйна – заяви, че вече не доставя оръжия на своя съсед, като сега се фокусира върху защитата на себе си. Предисторията на това е спор за зърно, както и избори през октомври, където към консервативната националистическа партия „Право и справедливост“ може да се присъедини още по-евроскептичната и консервативна „Конфедерация“, а подкрепата на Конфедерацията за Киев е въпрос на дебат.

Що се отнася до зърното, Унгария, Полша и Словакия забраняват вноса на украински селскостопански продукти, като Украйна планира да отнесе случая си до Световната търговска организация (СТО). Във вторник Хърватия също потвърди, че няма повече внос на зърно от Украйна.

Това идва след като ЕС пренебрегна опасенията на източноевропейските държави и прекрати предишната частична забрана за внос на зърно от Украйна , която позволи на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на украинско зърно, като същевременно разрешават транзита за износ другаде.

Без съмнение правителствата в Полша и Словакия имат наум избори, на фона на опасенията, че фермерите – основните избирателни райони за управляващите партии в двете страни – могат да бъдат отрицателно засегнати. От своя страна ЕС се доверява на добрата воля на Украйна и приема, че изкривяванията на пазара са приключили.

Въпреки това, когато дори министърът на земеделието на Полша предупреждава, че земеделието на Украйна представлява „заплаха“ за фермерите в ЕС, шансовете Украйна да се присъедини към блока изглеждат още по-малки. Може би след изборния ден Полша и Словакия ще последват примера на България и ще премахнат забраната, за да свалят цените на храните. Но щетите може да са нанесени дотогава.

Разбира се, Полша сама по себе си няма да се обърне към Русия . Но когато най-големият регионален съюзник на Украйна е в огромен спор с Киев, това едва ли предвещава добро за последния, изпращайки тревога както в Брюксел, така и във Вашингтон, може би подкрепата започва да намалява.

Това, което също е поразително в последните открития, е, че проруските симпатии не се появяват само в страните от Югоизточна Европа – православни християни и традиционно по-симпатизиращи на Русия , включително Сърбия извън ЕС – но и в исторически католическите западнославянски страни, като Чехия и Словакия. И може би Хърватия, с хърватския президент Зоран Миланович, който преди това е критикувал западните нации за доставките на Украйна . Това е преди да стигнем до близката Унгария.

Струва си да припомним, че културната Желязна завеса разделя ЕС и Европа между либералния Запад и консервативния Изток. Колкото и да изглежда трудно да се приеме на Запад, за мнозина в Централна и Източна Европа Москва представлява опора срещу това, което мнозина виждат като безбожен и всепозволен западен свят. За добро или лошо, това вероятно е информиращо отношение към войната.

Разбира се, Украйна е част от този източен консервативен блок и е във война с Русия . Без съмнение има симпатии към Украйна в регионален план, но това също се смекчава от общата предпазливост към западния либерализъм. Всеки може да гадае как ще се развие това.

В крайна сметка хората от региона – на прага на конфликта – вероятно смятат, че трябва да се постигне някакво евентуално споразумение. Те трябва да живеят с Русия като доминираща сила в задния им двор и повечето разбират, че Русия , разпадната или в хаос, рискува създаването на куп ядрено разтревожени микродържави, създаващи стотици нови проблеми за хората от Източна Европа.

Но културното разделение е това, което вероятно определя нагласите сега. Оръжия или без оръжия, ако сърцата и умовете започнат сериозно да се променят в Източна Европа, тогава вълната на войната може да започне сериозно да се променя срещу Украйна .


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар