Десетки хиляди иранци се стекоха в Техеран за погребението на президента (снимки)

Десетки хиляди иранци се стекоха в Техеран за погребението на президента (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя при катастрофа с хеликоптер, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес и БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Множеството се е събрало във и около Техеранския университет, където се очаква върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей да ръководи молитвата на прощална церемония за Раиси, който загина на 63-годишна възраст заедно с още седем души, сред които и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Хеликоптерът на иранския държавен глава се разби в неделя в труднодостъпен район в Северозападен Иран на връщане от ВЕЦ “Худаферин” на път за петролната рафинерия в Табриз в област Варзакан на провинция Източен Азербайджан. От снимки от мястото се виждаше, че машината е катастрофирала в планински връх. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.


Снимка: БТА/АР

Вчера именно в град Табриз бе проведена първата траурна церемония. 


Снимка: АР/БТА

Видеозаписи, разпространени от иранските информационни агенции, показаха тълпи от хора, които опитваха да докоснат ковчезите на жертвите, превозвани от открит камион. Според иранската агенция Тасним министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди също е бил сред множеството.


Снимка: БТА/АР

Планирани са още траурни церемонии в религиозния и поклоннически център – град Кум, както и в столицата Техеран. Раиси ще бъде погребан в четвъртък в шиитския център на родния му град Машхад, в храма на Имам Реза, осмия имам в шиитския ислям.


Снимка: АР/БТА

Според член 131 от Конституцията на Ислямската република предвижда, ако държавен глава умре по време на мандата си, първият вицепрезидент – в случая Мохамад Мохбер – да поеме функциите му. Назначаването му за временен президент трябва да бъде утвърдено от върховния лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран.


Снимка: БТА/АР

Съвет, съставен от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира нови избори за президент, които да се произведат в срок до 50 дни.


Снимка: БТА/АР


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар