Десетки хиляди под един покрив: Добре дошли в най-устойчивата жилищна сграда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вероятно сте чували термина “град в града”, който брокери и експерти често използват, за да опишат предимствата на нововъзникнали и добре устроени жилищни комплекси. Какво обаче ще си представите, ако ви заговорят за град в една единствена сграда? Е, в Китай всичко е възможно – дори и да не се налага никога да излизаш от блока, в който живееш.

В последните няколко месеца в социалните мрежи се въртят видеа, показващи The Regent International Building – “антиутопичната” жилищна сграда, наречена ненапразно “най-устойчивата на Земята” и може би най-голямата в света. И ако в антиутопичните книги има препратка към бъдещето, то в Китай то явно вече е пристигнало.

Внушителният небостъргач се намира в централния бизнес район на Ханджоу в Китай, или по-конкретно – в “Кианджианг Сенчъри Сити”.

Мащабите на сградата са толкова големи, че в нея могат да живеят до 30 000 души, като в момента капацитетът е запълнен до около 20 000 живущи – тоест в блока има толкова хора, колкото приблизително са жителите на Пещера или Троян, или Велинград.


Скрийншот: YouTube/Galileo

Вдъхновяваща архитектура, луксозен дизайн

The Regent International Building е официално открита през 2013 година, като първоначалният замисъл е бил сградата да функционира като хотел от най-висок клас. Именно затова дизайнерката Алиша Лу създава екстериора и интериора като за 7-звезден хотел.

Архитектурата на небостъргача също е не по-малко интересна. Представлява S-образна конструкция, простираща се на над 205 метра височина и площ от над 260 хиляди квадратни метра.


Скрийншот: YouTube/Galileo

Комплексът има 36 или 39 етажа – в зависимост от коя страна на сградата се намирате. На тези близо 40 етажа можете да откриете всички услуги и магазини, от които се нуждаете – така че никога да не ви е необходимо да напускате жилищния си блок, дори и за да хвърлите боклука, защото в сградата има специално обособени пространства с контейнери за отпадъци.

От ресторанти и басейни, през сумермаркети и магазини за дрехи, до фризьорски и козметични салони, интернет кафенета, фитнеси, аптеки, лекарски кабинети, поща, офиси на куриерски фирми, игрални зали, студиа за танци, йога и спорт т.н. – можете да се насладите на всичко, което ви интересува и от което имате потребност в конкретния момент.

Интериорът, показван на публикуваните видеа в социалните мрежи, също изглежда внушително. Широко, елегантно и луксозно проектирано фоайе посреща живущите и гостите на комплекса – високи мраморни колони, красиви мозайки по пода и стените, висящи от таваните светлини.


Скрийншот: YouTube/Galileo

Според някои инфлуенсъри и коментиращи в TikTok входът на The Regent International Building прилича на модерен замък.


Скрийншот: YouTube/Galileo

Към апартаментите достъпът е ограничен. За да влезете към асансьорите и жилищата, трябва да притежавате код, който може да сканирате и от телефона. Същият код важи и за асансьора. 


Скрийншот: YouTube/Galileo

Самите апартаменти са различни по площ и разположение – от жилища без прозорци до просторни мезонети.

Наеми и съседи

Според информацията в местните и световните медии най-често в апартаментите на комплекса живеят току-що завършили висшисти или такива, които са напът да се дипломират. Техни съседи са и известни инфлуенсъри от Китай, млади предприемачи – бизнесмени и бизнесдами, развиващи малки бизнеси, някои от които и в самата сграда.

Оказва се, че наемите на някои от апартаментите са дори по-ниски от тези на имотите в нашата столица София.

Според китайската информационна агенция Sina, цитирана от The Sun, маломерните жилища без прозорци се отдават за 1500 китайски юана, или малко над 380 лева на месец.

Наемите на по-големите апартаменти с тераси варират до максимум 4000 юана (близо 1020 лева). 

Предимства и недостатъци

Според някои мнения, побирайки всички тези салони, ресторанти, басейни и т.н. и хора под един покрив, сградата предлага несравними възможности не само за социализация, но и за пестене на време, енергия и средства. Затова я наричат ѝ “най-устойчивата на Земята”. 

Друго предимство са разумните наеми, които, както вече споменахме, са по-ниски дори от тези в София.


Скрийншот: YouTube/Galileo

Скептиците, които наричат сградата “антиутопична” всъщност имат опасения, че този начин на живот може сериозно да разтърси обществата и начина на комуникация, както и да преобърне в недобра посока развитието на бизнеса и архитектурата.

Също така пренаселената сграда ограничава личното пространство и възможността за промяна – някои от живущите, особено децата, никога не са напускали The Regent International Building и не знаят какво представлява животът навън.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар