Десетки щети в Смолянско заради проливни дъждове с бурен вятър и градушка

Десетки щети в Смолянско заради проливни дъждове с бурен вятър и градушка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проливни дъждове със силни пориви на вятър предизвикаха щети в област Смолян. Повишено е нивото на реките и язовирите, но засега няма опасност от преливане. За днес е обявен оранжев код за интензивни валежи в областите Смолян и Кърджали.

Започва застудяване: интензивни дъждове в две области, в други 10 - силен вятър

“През последното денонощие в Златоград са се излели 195 литра на квадратен метър, сочат данните на една от измервателните станции в града”, каза заместник-кметът Елмира Угорлиева, цитираа от БТА.

“Има паднали земни маси по пътя за селата Ерма река и Долен, както и за Граничният контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Златоград – Термес. В централните градски части вятърът е повалил дървета и е изпочупил клони”, съобщи заместник-кметът Елмира Угорлиева, цитираа от БТА

Наводнени са избените помещения и на жилищен блок в Златоград. В момента се изпомпва водата от помещенията.

Нивото на язовир Златоград е под кота преливник – минус 6 метра и 18 сантиметра.

Проливен дъжд, придружен със силен вятър, предизвика щети и в община Неделино, съобщи  кметът Боян Кехайов. Той посочи, че има множество паднали камъни, наноси и запушени водостоци по всички пътища от общинската пътна мрежа, но няма затворени пътища.

В село Кундево са без ток от вчера. В момента електричеството се възстановява.

В Село Оградна има множество запушени водостоци от придошлите води на реката и деретата, които са влачили клони.

Наводнена е помпената станция под село Кундево и са затлачени водоприемните шахти от наноси. Временно е преустановено подаването на вода, разчиства се, изключено е електричеството”, допълни още Кехайов. Той уточни, че се работи в цялата община за отстраняване на щетите.

Най-голямо количество дъжд в Смолянска област е паднало снощи в село Арда, съобщи по-рано дежурният в Метеорологичната станция на Рожен. Измереното количество е 112 литра на квадратен метър. В селото дъждът е бил примесен с град. В Златоград измерените валежи са 85 литра на квадратен метър. А на Рожен – 74 литра на квадратен метър. Новият навалял сняг е два-три сантиметра по високите части на областта. Измерената скорост на вятъра е 12 метра в секунда.

Продължителните валежи повишиха нивото на реките и язовирите в областта, съобщи областният управител Захари Сираков. По думите му покачването на речните нива е в рамките на нормалното, няма и опасност за преливане на язовири. Най-голямо количество на валежите за областта е измерено в с. Арда, общ. Смолян, където са паднали 112 литра на квадратен метър за последното денонощие. Състоянието на язовирите в областта се следят, областният щаб има готовност за действие, съобразявайки се с обявения оранжев код за Смолянски регион, допълни Сираков.

В преобладаваща част от областта вали продължителен дъжд, а в района на Пампорово и високите части – сняг. Новата снежна покривка в Пампорово е около 15 см, уточняват от Планинската спасителна служба. Ски зоната е затворена, докато пистите се обработват след падналия тежък сняг. От “Пампорово” АД информират, че ски зоната ще бъде отворена в 11:45 часа.

Започва седмица, в която времето ще се отличава значително от предходната. Както отбеляза в прогнозата си Meteo Balkans: След топлата седмица, се задава понижение на температурите, свързано с пренос на по-студена въздушна маса, която ще понижи минималните температури. Очакваните максимални температури ще се задържат над климатичната норма.

Облачността ще се задържи променлива, а в котловинните полета ще има условия и за мъгли или ниска слоеста облачност. По-съществено понижение на температурите очакваме към вторник и сряда. Застудяването ще бъде съпроводено и с валежи от сняг, над планинските райони.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар