Десислава Радева: Твърда жена и силна първа дама, която че не „стои на крачка зад съпруга си”, а е рамо до рамо с него

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съпругата на държавния глава Десислава Радева бе първата президентша, която се осмели да изяви себе си и да превърне профила си в социалната мрежа в обществена трибуна. За една година като първа дама няколко нейни поста скандализираха обществото, което не й попречи да продължи да изразява мнение по начина, по който желае.

Още с първия си пост като първа дама Десислава Радева разби стереотипа и твърдо заяви: „Не съм първа дама, нито пък съм фърст лейди. Съпругата на президента съм“. И добави: „Не командвам президента, нито му казвам как да управлява държавата. Именуването ми като „генерал Деси“ е добър опит в старанието да се внушава, че генералът е под чехъл”. „Но генералът в нашето семейство е само един и в настоящия момент е президент“, категорична бе тя.

Несъмнено позиция на твърда жена и силна първа дама, която веднага показа, че няма да „стои на крачка зад съпруга си”, а ще бъде рамо до рамо с него, било той и самия президент.

Две седмици по-късно тя поздрави дамите по случай международния ден жената отново чрез Фейсбук. Така за първи път българска първа дама изказа мисли и чувства в мрежата на празничния ден.

Първата ни дама изказа и очарованието си след срещата на ООН в Брюксел, където застана редом до американаката си колежка Мелания Тръмп, френската президентша Бриджит Макрон и още няколко съпруги на световни лидери.

„Днес беше един много особен ден. Срещнах се с най-популярните първи дами и видях страхотни красоти, особено в оранжериите на кралица Матилда”, написа на 26 май Десислава Радева в личния си профил, като приложи и няколко снимки.

Ден, по-късно, тя направи още нещо, което българска президентша не бе правила до момента. Радева благодари поименно на стилистите си отново чрез Фейсбук.

„Nevena, Pavlina, Iliana, момичета, благодаря ви от сърце за безрезервната подкрепа, неизчерпаемата енергия и безспорния професионализъм! Невероятни сте!“, написа първата дама на България.

10-ина дни след това г-жа Радева остави на заден план модните тенденции и се впусна в далеч по-значими размисли.

В началото на юни първата ни дама публикува дълъг коментар в социалната мрежа по повод провелия се преди броени дни Гей Парад. Според нея общността с различна сексуална ориентация не е така дискриминирана, както българските пенсионери или други уязвими социални групи.

В социалната мрежа първата дама се обърна към хората с различна сексуална ориентация, като ги посъветва на следващото шествие да раздават информационни листовки за превенция на СПИН. Според Радева никой не е забранявал на хората с различна сексуална ориентация да изразяват позицията си и че са дискриминирани толкова, колкото българските пенсионери и други уязвими социални групи.

Статусът породи вълна от недоволство в гей общността и наложи обществената й позиция да излезе извън пределите на Фейсбук. Г-жа Радева прие проблема присърце и срещна с представители на Организационния комитет на „София Прайд“, с които обсъди всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране на ЛГБТИ хората у нас. Това се превърна и в първата кауза, зад която застана като съпруга на президента.

В края на изминалата година се появиха и първите интервюта на съпругата на държавния глава. Така позиицията й по множество актуални въпроси излезе извън виртуалното пространство, а обществото видя Десислава Радева в друга светлина – каква е в ежедневието си, какво харесва, каква музика предпочита, нейното хоби и лични занимания.

„Не съм променила нищо, президентът не ми забранява нищо. Просто нямам време за фейсбук”, каза през октомври Радева, отговаряйки на въпрос защо напоследък няма постове. И допълни: „В сегашната си позиция пак бих казала това, което съм написала, но може би по друг начин. Аз съм открит човек и за мен фейсбук е място, където можеш да кажеш какво мислиш, обясни съпругата на президента”.

Последна и искренната до болка изповед на Радева пред сп. „Ева”. На страниците на изданието първата дама разкри душата си, заявявайки философски: „Сега е модерно да се измерва успехът. Имам една много любима мисъл на Чърчил, която обичам да си припомням. Успехът – това е ентусиазмът, с който се придвижваш от един неуспех към друг. Животът е синосуида. Ето ме мен – днес съм съпруга на президента, утре – съпруга на бившия президент. И в кой от двата момента ще бъда по-щастлива?“, запита се тя.

През първата година от мандата на петия президент на България Румен Радев неговата съпруга често бе обект на коментари, свързани с визията й: едни се гневяха на избора й, други – пламенно я защитаваха. Но публикациите й в социалните мрежи несъмнено я поставиха в светлината на прожекторите. Дали г-жа Радева ще продължи да изказва позицията си чрез Фейсбук или ще си самоналожи известна цензура, предстои да разберем.

Епицентър.бг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар