Веселин Дремджиев

Десният морален стожер Веселин Дремджиев се оказа агент „Богдан“ (вижте картончето)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десният морален стожер Веселин Асенов Дремджиев се оказа доносник на „Държавна сигурност“, но въпреки това безочливо громи… репресивната комунистическа служба с постове във фейсбук.

Журналистът, обаче, доказано е агент с псевдоним „БОГДАН” на Шесто управление на ДС (за борба с идеологическата диверсия) от 1985 г. Работи към Шесто управление, втори отдел, второ отделение (VI-02-02), което отговаря за борба с идеологическата диверсия и подривна дейност сред младежта, българските и чуждестранните студенти.
Предположенията са, че именно Шесто управление на „Държавна сигурност” заедно с КГБ са организирали убийството на писателя-дисидент Георги Марков.

Ченгето Дремджиев е вербувано е от о.р. Митко Дандаров на 10.10.1985 г. на „идейно-политическа” основа, т.е. вероятно не чрез принуда (или поне така е записано).

Личното и работното дело на Дремджиев са унищожени на 12.02.1990 г., но името и псевдонимът са запазени в картотеката на ДС и в регистрационния дневник на VI управление. Самият Дремджиев твърди, че реално не бил сътрудничил по никакъв начин, а имал картонче в ДС само заради дядо си, който бил царски офицер и роднините си на Запад.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар