Дете откри икона на Възкресение, изхвърлена от морето на Силистар навръх Великден

Дете откри икона на Възкресение, изхвърлена от морето на Силистар навръх Великден

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

6-годишно момченце откри икона навръх Великден на плажа Силистар. Детето само решило да дари свещения предмет на църквата в село Резово, съобщи БНТ.

Малкият Алекс е със семейството си край морето, за да прекара Великденските празници. На Възкресение, търсейки с братчето си изхвърлени от водата предмети, за да правят малки лодки, се натъкнал на иконата.

„Намерих иконата тук. Водата я изхвърли на плажа. Като видях тази икона и си помислих, че е някакъв шах за игра и я взех и си помислих, че е някаква картина за закачане, а това беше икона“, казва Алекс.

„Най-интересното е, че иконата беше с лика надолу и въобще не се виждаше какво е, но той веднага го забеляза, вдигна го и ми го показа отдалече, донесе ми го и тогава видях иконата, а най-странното е, че мотивът на иконата е Възкресение. Тя беше доста кална, морето я беше изхвърлило и изключително странно нещо точно на Великден да я намери“, казва бащата Александър Дамаскинов.

Семейството на Алекс смята неговото откритие за чудо и не могат да си обяснят как иконата се е озовала на плажа.

„Със сигурност е чудо. Вижте тя е в доста прилично състояние, като имате предвид, че нямам представа, може би от кораб ли да е паднала и как точно я е донесло и цялото село беше разбрало и дойде да я види“, каза бащата.

6-годишният Алекс, който предни дни останал впечатлен от разказите на отеца за иконите, сам решил да дари свещения предмет на църквата. А иконата днес бе осветена. 

Оказва се, че иконата намерена от 6-годишния Алекс, е първата за църквата в Резово, която изобразява Възкресение.

„Чисти са децата пред Бога, защото те не са познали в детайли греха. С годините ние виждаме, че грехът навлиза в много голяма степен. Но ето и постъпката, която е благородна, защото всеки и особено дете, като види нещо малко и лъскаво би желало в първия момент да го задържи за себе си. Та така, че в тях не е дошъл помисъл да задържат, за вземат или само те да се облагодетелстват. Искат да споделят това, радостта, с всички нас останалите, а ето чудото, което всеки ден около нас стават чудеса, само трябва да имаме очи, за да ги виждаме“, каза отец Йордан от храм „Св. Йоан Кръстител“ в село Резово.

А за малкият Алекс този Великден ще остане специален, не само с намирането на иконата, но и с това, че яйцето-борец се оказало именно неговото.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар