Дефектът Фандъкова

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ето до какви (д)ефекти води 12 годишното управление на

Йорданка Фандъкова

След наливането на около 3 млрд. лв. в строителство на метрото и обновяване на превозните средства на градския транспорт, пътниците в него намаляват, а колите по улиците на София са двойно повече. Излиза, че парите от ЕС са усвоени така, че да вършат работа на все по-малко хора и да решават все по-малко проблеми. Въпреки тях, задръстванията не са намалели, замърсяването още е опасно, а липсата на паркоместа – критична… Само купуването на нови автобуси няма да накара хората да ползват градския транспорт. Наливат се огромни суми пари без ефект, а далеч по-евтините организационни мерки липсват изцяло:

София има най-бавният наземен транспорт в ЕС.

Необходимо е той да се ускори, а това става само с обособени трасета – БУС ленти и трамвайни коридори. Тук не е свършена почти никаква работа, като изоставането на София спрямо други европейски столици се увеличава.

Разписанията са остарели и неадекватни. Нужно е те да бъдат оптимизирани, а дублиращите се в някои участъци линии да бъдат синхронизирани, така че превозните средства да минават през равномерни интервали, а не както досега – всички накуп.

Наземният транспорт и метрото трябва да работят заедно, а не един за сметка на другия. Не всеки квартал оправдава инвестиция в метро, но бърз и свързан наземен транспорт може да го обслужва дори и по-добре от една-две метростанции.

София има нужда от много повече наземен транспорт. Нужни са нови линии, които без прекачвания да свързват големите квартали и бизнес зони, връщането на експресните линии, които да обслужват само големите спирки, както и довозващ до метрото квартален транспорт.

Трамваите имат потенциал да са бързи почти колкото метрото, но това няма да стане без обособени трасета, приоритет на светофарите и ремонт на сегашните разбити трасета. Трамваите са далеч по-евтини от метрото, лесно се достъпват, имат голям капацитет и са екологични.

Спирките трябва да са комфортни и функционални – с големи навеси, удобни места за сядане, автомати за билети и уреден достъп до тях.

Възможността да комбинираме различните типове транспорт е ключова. Затова са необходими повече големи буфени паркинги не са само на метростанциите, велосипедни паркинги покрай всички по-големи спирки, както и свързаност с (регионалната) железница.
Всички тези мерки не струват и една десета от 3-те милиарда, които Фандъкова изхарчи без видими подобрения в градския транспорт. Сегашните резултати са крайно незадоволителни, а загубата на пътници доказва, че само с разширение на метрото няма да има промяна и софиянци ще продължат да бъдат заложници на колите си.
По всички тези теми даваме конкретни предложения, помагаме в проектирането и се опитваме да накараме управляващите да работят. Очакваме от ресорния зам.-кмет Кристиан Кръстев да преразгледа резултатите и приоритетите си и да започне сериозна и последователна работа в посока подобряване на градския транспорт в София. В това, той ще има нашата подкрепа и помощ. Но за отлагане и нищоправене вече няма време!

Източник: “Спаси София”- фб

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар