Децата в клас „до десетина дни“, 4.5% инфлация до края на годината (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Утре предстои отварянето на офертите за щадящите тестове, които Министерският съвет взе решение на последното си заседание да бъдат закупени. След като се види какви са възможностите за бърза доставка и се прецени в какви срокове може да стане тя, предполагам, че през следващите десетина дни децата може да се върнат в класните стаи.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Там той отговаря на въпроси на граждани и медии.Министър-председателят подчерта, че прилагането на щадящите тестове за учениците зависи изцяло от изготвянето на окончателните договори, доставката, както и организацията по прилагането им. Янев подчерта, че родителите могат и да решат да оставят децата си да учат и онлайн, ако имат някакви страхове по прилагането на тестовете. Министерството на образованието е създало необходимата организация за това, увери Янев.


Служебният премиер припомни още, че ваксини в България има и призова хората да се имунизират с препарат по избор.

„Отчитаме мнението на всички. Не задължаваме никого да се ваксинира по задължителен път. Това е въпрос на личен избор“, каза още Янев и уточни, че според първите данни „пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване и постигане на някакво плато“.

„Полагаме всички усилия да не се стигне до локдаун. Сега търсим ограничаване на заразените. 50-60 хиляди души се тестват сега заради мерките на дневна база и ни дават много по-адекватна представа за заболеваемостта“, каза служебният министър-председател.

Той коментира, че отделни министерства вече са изготвили статистики за броя на ваксинираните държавни служители, но все още няма ясна картина за администрацията на Министерския съвет.

Според Стефан Янев икономиката се развива добре и расте, а инфлацията у нас е съизмерима с тази в цяла Европа. Той обясни, че според Националния статистически институт инфлацията е 3-4%, а до края на годината прогнозите са за 4.5%.

„Инфлацията се дължи както на тръгването на икономиката, така и не цените на енергоносителите. Този процес е глобален и не трябва да ни учудва“, посочи премиерът.

Янев подчерта, че служебният кабинет от май месец насам съзнателно е работил за повишаване на доходите на населението и в частност социалните плащания.

„Факт е, че добавката от 50 лева беше запазена за цялото лято, като за последните три месеца нарасна до 120 лева. От декември влиза новото правило за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери получават увеличение на доходите си“, обобщи Янев.

„Усилията на служебния кабинет са били за подпомагане на това икономическо възстановяване. Обявяването на допълнителни мерки на много хора може да изглежда закъсняло, то беше направено в един много кратък период от време и аз самокритикувах нашите действия като кабинет, но стремежът беше държавата да бъде максимално отворена, като не се пренебрегват мерките“, каза още Стефан Янев.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар