Деян Николов от “Възраждане”:  Нека насърчаваме истинско равенство, като предоставяме равни възможности, а резултатите са следствие от личния избор

Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Днес Столичният общински съвет прие решение за включване на СО в проект за анализ и пропагандиране на равенството между половете в работната среда. Ние категорично сме против тези мерки. Равенство на възможностите – да, но равенство на резултатите – не!

Вярваме, че представителството по сектори между мъже и жени трябва да бъде естествен процес, базиран на индивидуалните предпочитания и способности, а не на квоти и принудителни мерки. Джордан Питърсън (клиничен психолог и автор) говори много добре по тази тема, като подчертава, че хората трябва да имат свободата да избират своя професионален път без наложени ограничения.

Тази инициатива е част от неадекватната политика на Европейската комисия, която е съмнително какви резултати постигат и в основата си води до повече проблеми в семейството и отношенията между мъжете и жените. Квотите са само първата стъпка, след което следват квоти за различна сексуална ориентация и други групи, което води до привилегироване на определени категории хора за сметка на други.

Нека ви дам някои числа. Според изследване на Европейската комисия, въпреки всички усилия и вложени милиони, делът на жените в технологичния сектор е едва 17%. В Германия, където от години се налагат квоти, делът на жените на високи управленски позиции се е увеличил само с 2% за последните пет години. В Норвегия, която има най-строгите квоти, проучвания показват, че компаниите често наемат жени, за да изпълнят квотите, но това не води до дългосрочни промени в корпоративната култура.

Питърсън също така обяснява защо мъжете и жените избират различни кариери. Той твърди, че мъжете са по-склонни към професии, свързани с обекти и технологии, докато жените са по-ориентирани към професии, свързани с хора и грижи. Това се дължи на природните разлики в интересите и предпочитанията на половете.

Изводът е ясен – тези мерки са неефективни и ненужни. Нека насърчаваме истинско равенство, като предоставяме равни възможности на всички, но оставим резултатите да бъдат следствие от личния избор и усилия на всеки един от нас.”, коментира Деян Николов в страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

Източник: facebook.com

Какво още коментира Николов може да видите ТУК.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар