Джеймс Пардю пред Politico: Системата в България потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Европа може и трябва да се намеси, за да защити демокрацията в България. Това е и система, която потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат своята страна, за да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества навън.

Това пише в текст за авторитетното издание “Политико” бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю. Бившият офицер от американското разузнаване и бивш зам.-помощник генерален секретар на НАТО по оперативното и кризисно управление прави изключително критичен анализ за състоянието на политическата система в България, като определя управлението на Бойко Борисов като “лека версия на Владимир Путин”.

.
Снимка: БГНЕС

 

“Крайно време е Европа ясно да покаже, че е до българите и исканията им за истинска демокрация, и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел”, смята той.

 

“България изглежда като демократична държава на повърхността, но в действителност политическата и съдебната ѝ системи са изгнили до корен”.

 

По думите на Пардю Борисов на практика е унищожител политическата опозиция в страната със заплахи, корупция на местно ниво и предполагаемо купуване на гласове, създавайки система с много от характеристиките на еднопартийна държава.

 

“Борисов и политическият му апарат могат да бъдат характеризирани като “лека форма на Путин”, пише още той, тъй като използват същите тактики, но малко по-меко. “Макар че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.”

 

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряване на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, тъй като той няма интерес към разпространяването на демокрацията, отбелязва Пардю.

 

ЕС обаче има средствата и има и интерес да се бори с липсата на върховенство на закона, свобода на медиите и други основни елементи на демокрацията, смята той и очертава три стъпки.

 

Първо, ЕС и държавите-членки да признаят легитимността на демонстрациите и уязвимостите на демокрацията в страната.

Второ, ЕС да обяви, че ще започне интензивно разследване на употребата на фондове и ще наложи наказания.

Третата стъпка трябва да включва мониторинг на изборите, преглед на свободата на медиите и предложения за съдебна реформа.

 

“Бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес искащите демокрация по улиците не могат сами да докарат основните демократични промени. Ако Европа иска да се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и членките му трябва да защитават този идеал и да се борят за него.”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар