“Джеймс Уеб” откри мистериозни структури над Голямото червено петно ​​на Юпитер

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Забележителният космически телескоп “Джеймс Уеб” е използван за заснемане на най-отдалечените краища на космоса. Но с промяна на темпото, астрономите са използвали огромните му сили върху цел, далеч по-близо до дома: газовият гигант Юпитер. По този начин те са открили мистериозни структури, които никога не са виждани досега.

Както е описано подробно в проучване, публикувано в списанието Nature Astronomy, учените наблюдават атмосферата над емблематичното Голямо червено петно ​​на Юпитер – огромна буря, достатъчно голяма, за да погълне Земята.

Въпреки страхотните си размери обаче, тази част от атмосферата е останала пренебрегната от астрономите, които преди това са я отписали като безинтересна. Сега те са щастливи да признаят, че са грешали.

Мислехме, че този регион, може би наивно, ще бъде наистина скучен“, казва водещият автор на изследването Хенрик Мелин от университета в Лестър в изявление за работата. “Всъщност е също толкова интересно, колкото северното сияние, ако не и повече“, добави той. “Юпитер никога не спира да изненадва.”

Тези светлини, за които Мелин намекна, че осветяват северния и южния полюс на Юпитер и са лесно видими. Но в горните слоеве на атмосферата има по-фино сияние, което се оказа трудно за наблюдение от наземни телескопи.

За щастие, “Джеймс Уеб” е оборудван с най-съвременни инфрачервени сензори, като неговия инструмент Near-InfraRed Spectrograph (NIRSPEC), който може да разкрие тайните, излъчвани дори от най-слабите източници на светлина.

В конкретния случай изследователите откриват всякакви странности, включително това, което Европейската космическа агенция описа като сложни структури от “тъмни дъги” и “светли петна”.

Като граница между долната атмосфера на Юпитер и неговото мощно магнитно поле, горната атмосфера на газовия гигант е домакин на грандиозни енергийни взаимодействия. Смята се, че северното и южното сияние са причинени от изхвърлянето на вулканичен материал на неговата луна Йо.

Но изследователите подозират, че нещо съвсем друго причинява сиянието над Голямото червено петно: мощни гравитационни взаимодействия, рядко срещани на Земята.

Един от начините, по който можете да промените тази структура, е чрез гравитационни вълни – подобно на вълни, които се разбиват в плажа, създавайки вълнички в пясъка“, каза Хенрик. “Тези вълни се генерират дълбоко в турбулентната ниска атмосфера, навсякъде около Голямото червено петно, и те могат да се движат нагоре във височина, променяйки структурата и емисиите на горната атмосфера.

С последващи наблюдения астрономите се надяват да разкрият как тези вълни преминават през атмосферата на Юпитер.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар