Джефри Сакс

Джефри Сакс: Америка плати за свалянето на украинския президент Янукович!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конфликтът в Украйна започна преди 9 години, обясни световно известния икономист

Конфликтът в Украйна отразява нарастващото напрежение между Съединените щати и Русия през последния четвърт век, смята Джефри Сакс, икономист и професор в университета „Колумбия“. Сакс смята, че „войната в Украйна започна преди 9 години с насилственото сваляне на законно избрания украински президент Виктор Янукович. Организацията и финансирането на този преврат дължим на САЩ“, а бомбардировките над Сърбия той нарече „ужасна грешка“.

Всичко започна с експанзионистичната и хегемонистична политика на Америка и нейната амбиция „на всяка цена да запази еднополюсния модел на света… защото само при този модел САЩ могат да правят каквото си искат и да строят военни бази където си искат и когато си искат“, заявява Джефри Сакс пред читателите на The New Yorker.

Напрежението между САЩ и Русия се появи още при първата фаза на разширяване на НАТО в Централна Европа, отбелязва той.

„Тогава дойде войната за Сърбия – съюзник на Русия в Европа. Русия се опита да й помага скрито, но беше слаба. Затова силите на НАТО бомбардираха Сърбия и я разчлениха, затова се разправиха така жестоко с малката балканска страна. Това според мен беше ужасна грешка. От този момент предупредителната лампичка на руснаците светна. Има много неща, които не знаем публично за онези събития. Вътрешни хора ми казаха много неща“, казва Сакс.

След това Буш продължи да разширява НАТО, дишайки във врата на Русия, приемайки за членове три балтийски държави, заедно с Румъния, България, Словения и Словакия.

„През 2008 г. обаче дойде най- ужасното решение на Буш – той покани за членство в НАТО Украйна и Грузия. Това не само влоши отношенията ни с Русия, но и ни тласна по пътя към днешната война. Всъщност тази война, войната в Украйна, започна преди девет години, с активното участие на САЩ. Защото именно САЩ организираха цветната революция, преврата, който свали украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.“, твърди Сакс.

Той също така отбелязва, че тласкането на Грузия в НАТО всъщност е предизвикало войната в тази страна. Намесата на Русия там беше послание към НАТО: „Не си и помисляйте да доближавате повече милитаристичния си алианс към границите ни“. Според Сакс това е било и послание към Украйна, в която САЩ вече са работели вече активно със службите си и със социален инженеринг, целящ да раздели украинското общество на „за“ и „против“ Алианса и Запада, което да доведе до гражданска война.

Сакс казва, че не може да разбере едно нещо: „защо Съединените щати смятат, че е безопасно и разумно да натикат НАТО в Украйна, в Грузия“.

„Това е напълно безразсъдно. Въпросите за Крим и Донбас възникнаха след извършения от САЩ преврат срещу Янукович, защото преди това Русия не претендираше за Крим. Това, което Янукович договори с Русия, беше дългосрочен договор за наем, така че базата на руският флот щеше да остане в Севастопол най-малко до 2042 г. И в Крим, и в Донбас от 90-та година периодично се надигаха дебати за автономия, но всичко беше много далече от избухването на война“, напомня Сакс.

И всичко това се случи, защото, за разлика от своя предшественик Виктор Юшченко, Виктор Янукович не искаше да се присъедини към НАТО и твърдеше, че неутралитетът е най-добър за Украйна – което беше проблем за САЩ. „Това, според мен, беше възприето като обида към американските политици, чиято основна стратегия беше да разширят Алианса на изток. В края на 2013 г., когато започнаха протестите срещу Янукович, САЩ бяха пряко замесени, плащайки много пари на онези, които ръководят това така наречено движение „Майдан“. САЩ изцяло финансираха този преврат“, разкрива икономистът пред читателите на The New Yorker.

Джефри Сакс припомня още, че след свалянето на Янукович редица правителства в Европа и САЩ въоръжаваха Украйна, модернизираха украинската армия и инвестираха милиарди долари във въоръжение. Ужасното е, казва той, че този конфликт можеше да бъде избегнат в края на 2021 г., но Западът не искаше мир, а напротив.

„При срещите в края на 2021 г. Русия-САЩ и Русия-НАТО президентът Путин постави на масата три искания: да се спре разширяването на НАТО на изток, Крим да остане част от Русия и Украйна да изпълни споразуменията от Минск, които подписа. Съединените щати и НАТО ги отхвърлиха“, посочва Сакс.

Икономическият експерт не е доволен, че специалната военна операция в Украйна се „представя от западните медии като войната на един човек – Владимир Путин“. „Това не е война на един човек. Това е война, която има своите причини и, както е казал фон Клаузевиц, това е продължение на политиката с други средства. Ние трябва да разберем това възможно най-ясно, за да можем да сложим край на тази война възможно най-скоро, защото хората страдат всеки ден“, посочва той.

„Обама възложи на ЦРУ да свали Асад“

В интервюто си за „Ню Йоркър“ Джефри Сакс засегна и ситуацията в Сирия. На въпрос на журналиста дали е наясно, че Башар Асад „е диктатор, който изби своя народ“, Сакс отговаря лаконично: „Не, не съм наясно“.

Репортерът на „Ню Йоркър“ повтаря учудено: „Не?“

„Знам за Сирия много повече, отколкото знаете вие, защото следя ежедневните събития там от пролетта на 2011 г. до днес. И ви призовавам да приемете сериозно моето незнание, че Асад е диктатор“, поясни Джефри Сакс.

След което припомни, че „през 2011 г. САЩ решиха да свалят Асад, а някъде около 2012 г. президентът Обама даде на отдела на ЦРУ, отговарящ за Близкия изток, задача да работи за свалянето на Асад.

„Асад беше съюзник на Русия. Често, нелепо, в нашите медии казваме, че Путин се е намесил в Сирия, защото хората не разбират, че преди това Обама е възложил на ЦРУ да свали Асад от власт, а САЩ блокираха преговорите за мир, които през 2012 г. почти бяха постигнати. Но се намесиха американските служби задкулисно и целия мирен процес се срина, давайки път на войната“ завърши Сакс.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар