Джорджа Мелони ще се канидатитра за изборите за Европейския парламент

Джорджа Мелони ще се кандидатира за изборите за Европейския парламент

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони съобщи, че ще се кандидатира за изборите за Европейския парламент през юни в опит да увеличи подкрепата за своята партия “Италиански братя”, въпреки че няма да заеме депутатско място, ако бъде избрана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гласуването за Европейския парламент от 6 до 9 юни е ключов тест за силата на нейната 18-месечна дясна коалиция, отбелязва световната агенция.

“Искаме да направим в Европа това, което направихме в Италия, /…/ да създадем мнозинство, което да обедини десноцентристките сили и да изпрати левицата в опозиция”, каза Мелони пред съмишленици на партийна конференция в крайбрежния град Пескара в изява, с която представи политиките на ЕС и даде старт на кампанията си.

Мелони призова Италия да напусне Еврозоната, когато беше в опозиция, а избирането ѝ през 2022 г. предизвика безпокойство в някои европейски столици, припомня Ройтерс.

Въпреки това тя следва като цяло проевропейска, последователна линия на поста си, особено по външнополитически въпроси като Украйна и Близкия изток.

Според последните проучвания нейната партия е най-популярната в Италия с 27% подкрепа, изпреварвайки опозиционната Демократическа партия (ДП), която е с около 20%, и лявото Движение “Пет звезди” – 16%.

Мелони ще бъде първа в листата на “Италиански братя” във всичките пет избирателни района в страната за Европейските избори, но обеща, че няма да използва “нито една минута” от времето си на министър-председател, за да води кампания.

Лидерката на ДП Ели Шлайн обяви миналата седмица, че също ще се кандидатира, като това направи и вицепремиерът и министър на външните работи Антонио Таяни, ръководител на центристката партия “Напред, Италия!”, която е в управляващата коалиция.

И тримата лидери се надяват да спечелят гласовете на хората, които не се интересуват от политика, но са привлечени от имената на партийните лидери в бюлетината, посочва Ройтерс.

Ако бъдат избрани, се очаква Мелони, Шлайн и Таяни да се откажат от местата си на евродепутати, освобождавайки ги за кандидатите, заели вторите места в листите им.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар