Джо Филипс: България е привлекателна за инвестиции както в държавния, така и в частния сектор

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Джо Филипс има над 30-годишен опит в инфраструктурния сектор. В продължение на три десетилетия ръководи някои от най-големите инвестиции в европейската инфраструктура. Има богат опит в бизнес управлението и в осигуряването и изпълнението на енергийни и транспортни инвестиции в изоставени зони. Неговият опит включва дългово финансиране, преструктуриране и преобразуване на компании.Той ще бъде сред участниците в най-голямата и значима среща на високо ниво за Зелената сделка в Централна и Източна Европа “Green Transition 4.0: Новите перспективи пред ЦИЕ”, която ще се проведе от 26 до 28 юни в Sofia Event Center.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа – Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Г-н Филипс, разкажете ни малко повече за мисията на инвестиционния фонд “Три морета”. Има ли българско участие във фонда?

Инвестиционният фонд “Три морета” е създаден през 2019 г. и започва да работи в началото на 2020 г. Той прави капиталови инвестиции в три сектора – цифровизация, транспорт и енергетика в страни, членки на “Три морета”.

Инициативата “Три морета” е група на президентско ниво от 13 държави-членки на ЕС: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция (присъединила се през 2023 г.), Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

По-голямата част от капитала на фонда е от банките за развитие в девет държави (България чрез Българска банка за развитие, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словения) или други правителствени агенции в региона на “Три морета”.

Фондът разполага и с 300 милиона щатски долара капитал от US International Development Finance Corporate (правителствена агенция на САЩ). Следователно общият капитал на фонда е 1,2 милиарда евро. По-голямата част от него вече е инвестирана в пет компании в региона: Cargounit (бизнес с локомотиви), Enery (независим производител на енергия във възобновяемия сектор в региона), Greenergy (бизнес с центрове за данни), Пристанище Бургас и R.Power (независим производител на електроенергия във възобновяемия сектор в целия регион).

Каква е ролята на фонда в развитието на инвестиционната среда в региона?

Фондът вече е до голяма степен изцяло инвестиран. Той е показал, че в региона има изобилие от атрактивни инвестиционни възможности. Направените до момента инвестиции ясно показват, че инвеститорите могат да получат атрактивна възвръщаемост, като същевременно предоставят висококачествена инфраструктура, която е двигател на икономическия растеж в региона. Тя също носи социални ползи и подобрява околната среда за хората в региона.

Какви са най-големите предизвикателства пред инвестиционната среда в региона на ЦИЕ?

Нуждата от повече частен капитал е ясна. Западна и Северна Европа разполагат с изобилие от частен капитал и правителствата са в състояние да използват този капитал, за да осигурят материални инвестиции в инфраструктура, оставяйки публичните пари да се съсредоточат върху области, където въпреки че има икономическа и социална полза, не е възможно също така да се направи възвръщаемост на инвестицията.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход – Green Transition Forum 4.0 >>

Основното предизвикателство за региона е къде да намери необходимия частен капитал. По-голямата част от частния инфраструктурен капитал се осигурява от пенсионни фондове и животозастрахователни компании. Следователно този капитал е по същество дългосрочните спестявания на частни лица. Пенсионните фондове, например, разпределят някъде между 5 и 15% от капитала си към алтернативни класове активи като инфраструктура.

В Региона на “Три морета” пенсионните фондове растат бързо, но в много страни те не са в състояние да разпределят капитал към алтернативни класове активи. Следователно размерът на такъв наличен капитал за инфраструктура е близо до нула. Това контрастира със ситуацията в Западна и Северна Европа.

Как тези предизвикателства могат да се преодолеят?

Като въпрос на обществена политика има смисъл инфраструктурните активи да бъдат в крайна сметка собственост на хората от региона чрез техните дългосрочни спестявания (пенсии и животозастраховки). Най-голямото предизвикателство при предоставянето на инфраструктурен капитал е как да се насърчат пенсионните фондове и животозастрахователните компании в региона да инвестират в този клас активи.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Има два проблема, свързани с това: В някои, но не във всички страни в региона, регулирането не позволява инвестиции в алтернативни класове активи в мащаб. Очевидно е, че пенсионните фондове намират класа активи за привлекателен, така че има основание да се измени регламентът, за да се разреши това.

Другият проблем е, че има много малко мениджъри на инфраструктурни фондове, базирани или със седалище в региона. Важно е това да се промени поради редица причини.

Каква е вашата оценка за инвестиционната среда в България?

България е страна, в която фондът има както преки, така и непреки инвестиции (в Пристанище Бургас и значителни инвестиции във възобновяеми източници чрез Enery). Инвестиционната среда като цяло е положителна дори с неотдавнашната история на смяната на много правителства.

Географското положение на България е важно за търговията за целия регион и връзките с Изтока. Моят опит от инвестиране в България е, че има привлекателни възможности и е възможно да се направят успешни инвестиции, работейки както с държавния, така и с частния сектор.

В страната има много възможности за възобновяема енергия, транспорт (напр. нов подвижен състав и логистични центрове и пристанища) и цифрова инфраструктура (центрове за данни и оптични влакна).


Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)”, за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар