Диксън за

Диксън за “Магнитски”: За първи път определяме лица от Европа като рискови за тежка корупция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път определяме лица от Европа, европейски граждани, като рискови за тежка корупция. Това заяви пред bTV посланикът на Великобритания в България – Н.Пр. Робът Диксън, по повод поредните санкционирани български политици и държавни служители по глобалния акт “Магнитски”.

“Това показва нашата решителност да се борим с корупцията в целия свят. Бихме искали лицата, замесени в корупция, да бъдат лишени до достъп във финансовата ни система. Подчертаваме и сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество и активи и той е лишен от социално-икономическо развитие”, коментира Диксън.

“Мерките, които въведохме в петък, ще прекратят достъпа на посочените лица до нашата финансова система – няма да могат да търгуват и да извършват стопанска и икономическа дейност. Това включва и трите коронни територии – Джърси, Гърнси и остров Ман. Предвид значението на нашата страна на международната сцена, това е сериозен ход. Те няма да могат да влизат в нашата страна дори и транзитно”, посочи Роб Диксън.

Той допълни, че решенията за санкционния режим се вземат след много сериозен и обстоен процес.

“Първата жертва на корупцията в България са гражданите в страната – трудно изкараните от тях имущество, средства и ресурси изчезват в ръцете на корумпирано малцинство. Корупцията отваря вратите за намеса от враждебни държави”, заяви Роб Диксън.

В петък САЩ и Великобритания обявиха налагането на санкции на няколко физически и юридически лица от България. Санкционирани от Министерството на финансите на САЩ по закона “Магнитски” са Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – “за тяхното широко участие в корупционна дейност в България”, припомня БТА.

Великобритания обяви налагането на санкции срещу Илко Желязков и Васил Божков.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар